Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Το σχέδιο του υπουργείου για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30%

Το σχέδιο του υπουργείου για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30%

Αλλάζουν όλα στο φορολογικό καθεστώς επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών και συνταξιούχων. Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις, μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν δεχθεί απανωτά «χτυπήματα» από τις μειώσεις στις αποδοχές τους και την επιβολή έξτρα φόρων, έκτακτων φόρων και «χαρατσιών».

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η επιβολή ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 30% σε όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 20% που είναι σήμερα στο 15% και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από 25% στο 15%.

Φόρος... α λα γαλλικά
Το νέο φορολογικό πακέτο δεν αποκλείεται να «κρύβει» και ένα ακόμη μέτρο-έκπληξη. Αυτό θα αφορά τους πλούσιους και θα έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα προκειμένου να δείξει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συμβάλουν στη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια οι έχοντες. Μετά μάλιστα και τις συστάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζήτησαν «να πληρώσουν και οι πλούσιοι».


Το σχέδιο του υπουργείου για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30%


Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών έπεσε η πρόταση για την επιβολή ενός φόρου στην ελίτ των φορολογουμένων στα πρότυπα του μοντέλου Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υλοποιώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προωθεί την επιβολή ενός φόρου με συντελεστή 75% στους πλούσιους Γάλλους και συγκεκριμένα σε όσους έχουν εισοδήματα άνω του 1.000.000 ευρώ για διάστημα δύο ετών.
Εάν τελικά αποφασιστεί το μοντέλο αυτό να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα το ύψος του εισοδήματος που θα φορολογηθεί με έναν υψηλό συντελεστή θα προσγειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, (ενδεχομένως στις 500.000 ευρώ με συντελεστή 50%) δεδομένου ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των φορολογουμένων που δηλώνουν πάνω από 1.000.000 δεν υπερβαίνει τους πενήντα.


Το σχέδιο του υπουργείου για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30%


Οσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 75.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 80 έως 3.830 ευρώ. Φυσικά πρόσωπα: «Κούρεμα» του ανώτατου συντελεστή στο 30% - 35% και λιγότερα κλιμάκια Μία νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30% ή 35% από 45% υπόσχεται η κυβέρνηση στο πλαίσια της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των κλιμακίων για μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και των συντελεστών και η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ και να μειωθούν τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία.
Σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές εξετάζεται η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών της νέας κλίμακας. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή από τη στιγμή που ο φορολογικός συντελεστής για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 30% στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν και οι συντελεστές στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται πολλά σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα με τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή στο 30% και με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται:

  • Κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Κατάργηση των αφορολογήτων ποσών που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι.
  • Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
  • Παράλληλα σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων για δαπάνες με αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Όσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερο το όφελος που θα έχουν.

Επιχειρήσεις
Ελεύθεροι επαγγελματίες - επιτηδευματίες
Τα εισοδήματα 780.000 φορολογουμένων θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος θα καθοριστεί στο 30%. Επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι το ύψος του σημερινού αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν ετήσιο φόρο εισοδήματος έως και 1.500 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν καθόλου φόρο. Όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 75.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά κατά 80 έως 3.830 ευρώ.
Αντίθετα οι έχοντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται. Όσοι δηλώνουν από 75.000 έως 100.000 ευρώ το χρόνο θα γλιτώσουν ετησίως από 420 έως και 2.420 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα γλιτώσουν φόρους επειδή το σύνολο των εισοδημάτων τους από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογείται πλέον με 30%, ενώ με το ισχύον σήμερα καθεστώς της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το μεγαλύτερο τμήμα των εισοδημάτων τους υπάγεται σε συντελεστές φόρου υψηλότερους του 30%, κυμαινόμενους από 35% έως και 45%.
Το μέτρο θα συνδυαστεί και με αλλαγές στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Βέβαια, με το νέο σύστημα που επιθυμεί να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγής. Και αυτό διότι ο γιατρός για παράδειγμα που δεν έκοβε αποδείξεις θα συνεχίσει να μην εκδίδει όπως επίσης και ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος κ.λπ. Με το νέο σύστημα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, επιχειρείται κυρίως η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ανώνυμες εταιρείες - ΕΠΕ
Σήμερα τα κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με συντελεστή 20% και τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) φορολογούνται επιπλέον αυτοτελώς με συντελεστή 25%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φθάνει μέχρι και το 42,5%. Για να περιοριστεί η «μετανάστευση» των επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να διαμορφωθεί στο 15% και στα μερίσματα να μειωθεί επίσης στο 15%. Δεν αποκλείεται όμως ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 30% και να καταργηθεί ο φόρος κατά τη διανομή μερίσματος.

Ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις
Καταργείται η επιχειρηματική αμοιβή και ο φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει επίσης στο 30% με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

Οι αγρότες ως επιτηδευματίες
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων. Με το νέο σχέδιο θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή 30% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος Στην περίπτωση αυτή όλοι οι αγρότες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι απαλλάσσονται από τη φορολογία.

  • 3.000 Ελληνες έδωσαν εντολές για εμβάσματα ύψους άνω του 1.000.000 ευρώ το διάστημα 2009 - 2011 και θα διερευνηθούν κατά προτεραιότητα
  • 7,5 δισ. έβγαλαν από τη χώρα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά το ίδιο διάστημα.
  • 2 εκατ. ευρώ πρόστιμα, δήμευση περιουσιακών στοιχείων, αποζημίωση του Δημοσίου και τσουχτερές διοικητικές ποινές αντιμετωπίζουν αυτοί που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν εισοδήματα που έστειλαν στο εξωτερικό. Επιπλέον αντιμετωπίζουν και κακουργηματικού χαρακτήρα αυστηρές ποινές.
  • 22 δισ. ευρώ εμβάσματα, έστειλαν στο εξωτερικό 54.000 Ελληνες, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: