Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1684, σαν σήμερα, οι Βενετοί καταλαμβάνουν την Πρέβεζα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1684 οι Βενετοί καταλαμβάνουν την Πρέβεζα

Αυτό που δεν είχαν κατορθώσει μέχρι τότε οι δυνάμεις της Reppublica Serenissima της Βενετίας, το πέτυχαν στις 29 Σεπτεμβρίου του 1684, καταλαμβάνοντας την Πρέβεζα.

Στις 25 Απριλίου 1684 η Reppublica Serenissima κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (θεωρείται ο 6ος κατά σειρά Βενετοτουρκικός πόλεμος).

Ένας ισχυρότατος στόλος σάλπαρε από τη Βενετία για επιχειρήσεις στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Επικεφαλής τέθηκε ο περίφημος ναύαρχος Francesco Morosini, ο οποίος αργότερα εκλέχθηκε και Δόγης της Reppublica Serenissima της Βενετίας. Πάνω στα πολυάριθμα πλοία του στοιβάχτηκαν οι Fanti Del Mar της Βενετίας, Ιππότες της Μάλτας και του Τάγματος του Αγίου Στεφάνου, στρατιώτες των Παπικών Κρατών, του Δουκάτου της Σαβοΐας, καθώς και μισθοφόροι από τα γερμανικά κρατίδια. Στον στρατό του Morosini εντάχθηκαν και Χειμαρριώτες, που ήταν σύμμαχοι των Βενετών.

Αρχείο:Morosini conquest of Moreas medal.jpg

Ο στόλος του Morosini αναγκάζει σε παράδοση την τουρκική φρουρά της Λευκάδας στις 8 Αυγούστου 1964 και μπαίνει στο κάστρο του νησιού του Ιονίου.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ο στόλος βρίσκεται μπροστά στην Πρέβεζα, αλλά δεν αποφασίζεται η κατάληψη της πόλης από τη θάλασσα.

Οι Fanti Del Mar της Βενετίας αποβιβάζονται λίγα χιλιόμετρα μακριά και έπειτα από ολιγοήμερη πολιορκία μπαίνουν στην Πρέβεζα (η τουρκική φρουρά παραδόθηκε) στις 29 Σεπτεμβρίου του 1684, με αρχηγό τους τον Conte Niccolo' di Strassoldo, απόγονο εύπορης οικογένειας εμπόρων της περιοχής του Φρίουλι, η οποία ήταν σύμμαχος των Βενετών.

Το γεγονός μάλιστα ότι αυτό συνέβη την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μιχαήλ του Αρχαγγέλου θεωρήθηκε σημαδιακή από τους Βενετούς.
Η πρώτη βενετική κατοχή της Πρέβεζας θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 1699. Μία ημέρα νωρίτερα στο Κάρλοβιτς της Σερβίας υπεγράφη η ομώνυμη συνθήκη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Lega Santa (Αγία Χριστιανική Συμμαχία), έπειτα από δίμηνες διαβουλεύσεις, που τερμάτιζε τον μεταξύ τους πόλεμο.

Έπειτα από «σκληρά παζάρια» η Πρέβεζα θα παρέμενε υπό τον έλεγχο των ηττημένων Οθωμανών. Στις 27 Ιανουαρίου 1699 η βενετική φρουρά της Πρέβεζας εγκατέλειψε την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: