Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σήμερα και αύριο «κατεβάζουν ρολά» και στην Ήπειρο. Στο. Αμην έδθασαν οι Δήμοι. 16 από τους 18 στην περιοχή μας οδηγούνται σε στάση πληρωμών.


Την ύστατη ελπίδα τους στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα έχουν εναποθέσει οι Δήμαρχοι όλης της χώρας, για να τα βρουν στην «κόκκινη γραμμή» των 2,7 δισ. ευρώ, που έθεσαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Κι όλα αυτά την στιγμή που οι μισοί Δήμοι της χώρας (16 από τους 18 στην Ήπειρο), μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, θα βρεθούν ένα βήμα πριν την παύση πληρωμών. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό οι Δήμοι για ένα διήμερο, αύριο και μεθαύριο, «κατεβάζουν ρολά» περιμένοντας ουσιαστικά κάποια ευνοϊκή κυβερνητική απόφαση.
Όσον αφορά το Δήμο Ιωαννιτών, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ν' ανασταλεί η λειτουργία του Δήμου αύριο Τετάρτη, ενώ για την Πέμπτη το προεδρείο και οι επικεφαλής τον παρατάξεων θα εκτιμήσουν την κατάσταση, μετά και την σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ και θ' αποφασίσουν.

Αποδόθηκαν 35 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια επίδειξης «καλής θέλησης», μέσω του Υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, υλοποίησε χθες τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για απόδοση 35 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι της δ' δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους, ύψους 213 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας το παραπάνω ποσό.

Μικρή ανάσα, αλλά.
Το ποσό αυτό, που αποτελεί μία μικρή «ανάσα» για τους Δήμους (περί τις 200.000 θα πάρει ο Δήμος Ιωαννιτών) και ειδικά αυτούς που κινδυνεύουν με στάση πληρωμών, θα διατεθεί, σύμφωνα με απόφαση, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων των Δήμων της χώρας, όπως είχε ζητήσει και η ΚΕΔΕ.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση, στις περιπτώσεις των Δήμων που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τα ποσά που θα τους αποδοθούν, διατίθενται υποχρεωτικά για την εξόφλησή των υποχρεώσεων αυτών.

Σε στάση πληρωμών.
Ωστόσο η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι απαιτεί ριζικές λύσεις, εάν θέλουμε να αποφευχθεί τον επόμενο μήνα στάση πληρωμών, για την οποία οι Δήμαρχοι (και της Ηπείρου) έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό.
Ήδη πολλοί έχουν φθάσει στο αμήν, αφού - σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Δημήτρη Τσιαντή (με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr) - μέσα στον Οκτώβριο περίπου οι μισοί Δήμοι της χώρας θα έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας και θα αδυνατούν να πληρώνουν τα στοιχειώδη, όπως μισθούς, λειτουργικά έξοδα, αλλά και να παρέχουν τα βασικά ανταποδοτικά όπως την καθαριότητα. Στην ΠΕΔ Ηπείρου, προς στάση πληρωμών οδεύουν 16 από τους 18 ΟΤΑ. «Πέραν των Δήμων Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας και Ζίτσας, είμαστε οριακά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου... Και μετά, ο ένας μετά τον άλλον θα μπουν "στο κόκκινο"», δήλωσε στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.
Ας σημειωθεί ότι, όπως ενημερώνει η ίδια η ΚΕΔΕ τους πολίτες με έντυπο που εξέδωσε, από τους μειωμένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) απειλούνται όλες οι υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ κ.ά.), οι υπηρεσίες Προστασίας του Περιβάλλοντος, η συντήρηση σχολείων, παιδικών χαρών, πλατειών, οι υποδομές και οι δράσεις τους στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού.

Στη Βουλή
Παράλληλα, στο πλαίσιο των συναντήσεών της, η ΚΕΔΕ μεθαύριο Πέμπτη θα έχει συνάντηση και με το προεδρείο της Βουλής, όπου και θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών με τη συμμετοχή της.

Στο Δημ. Συμβούλιο Ιωαννιτών
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων εκτός του ότι αποφασίστηκε μονοήμερο αρχικά «λουκέτο» στο Δήμο για ν' αποφευχθεί η ταλαιπωρία για τους πολίτες, οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά, χωρίς να αναστείλουν την λειτουργία τους ούτε σήμερα Τετάρτη, ενώ θα δουλέψει ο τομέας καθαριότητας, εξυπηρετώντας μόνο ευαίσθητα σημεία της πόλης.
. Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση. Επανέλαβε την πρόταση για ένταξη της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, όπως συμβαίνει και με τις Περιφέρειες όπως και απευθείας διαπραγμάτευση της Αυτοδιοίκησης με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε μορφής εφεδρεία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και σε πιθανή απόπειρα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών.
. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας συνέδεσε τα οικονομικά προβλήματα και με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Σημείωσε πως οι περικοπές είναι μεγάλες και τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων, τις οποίες όπως είπε, η παράταξή του θα τις στηρίξει.
. Την πλήρη διαφωνία του με το πολιτικό πλαίσιο της ΚΕΔΕ κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας, θεωρώντας ότι η πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης στήριξε της κυβερνητικές επιλογές για περικοπές.
. Ευθύνες σε πολλές Δημοτικές Αρχές απέδωσε και ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης, σημειώνοντας ότι ανέλαβαν υποχρεώσεις του κράτους και στήριξαν τη μνημονιακή πολιτική.
. Ο επικεφαλής της παράταξης «τρία κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς τάχθηκε υπέρ της διήμερης αναστολής στη λειτουργία των Δήμων, τονίζοντας ότι παρά τις πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν, οι κινητοποιήσεις αυτές θα πρέπει να στηριχθούν και να δοθεί δυναμική στον αγώνα.
. Στην χθεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ΟΤΑ Χρήστος Μεντής, τονίζοντας ότι «δεν ταλαιπωρείται ο κόσμος από το διήμερο κλείσιμο των Δήμων. Ο κόσμος ταλαιπωρείται από την κατάσταση που βιώνει και αντιμετωπίζει καθημερινά και από τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος του».

Στην Ηγουμενίτσα
Από την πλευρά του, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποφάσισε για διήμερο «λουκέτο» και ενημερώνει τους πολίτες ότι οι υπηρεσίες του θα παραμείνουν κλειστές κατά τη διάρκεια των δύο συγκεκριμένων ημερών.
Για το λόγο αυτό καλεί τους φορείς της Ηγουμενίτσας, τους εργαζομένους του Δήμου και τους συμπολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: