Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2012, η προθεσμία για νέα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.


Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω Δελτίο Τύπου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΠΡΕΒΕΖΑΣ ανακοινώνεται ότι:

Όσοι αμπελοκαλλιεργητές επιθυμούν να αποκτήσουν δικαιώματα φύτευσης για εγκατάσταση αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία μέχρι 15/12/2012 όπως προβλέπεται από την Κ.Υ.Α 286839/2-4-2009 σε εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού (Ε Κ) 436/2009.

Με αφορμή το παραπάνω Δελτίο Τύπου να επισημάνουμε μερικά βασικά στοιχεία για την αμπελοκαλλιέργεια στην Πρέβεζα: 
Σήμερα οι καταγεγραμμένες εκτάσεις αμπελώνων στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας είναι 340 στρέμματα και ο αριθμός των αμπελοκαλλιεργητών περί τα 100 άτομα.
Κύρια ζώνη καλλιέργειας είναι η περιοχή του Ωρωπού και δευτερευόντως η περιοχή Καμαρίνας-Κρυοπηγής.
Οι επικρατούσες οινοποιήσιμες ποικιλίες είναι το Κορήθι, το Μαναγάτικο, το Βερτζαμί, οι Ασπρούδες, η Ντεμπίνα και το Διχάλι. Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχει κατάλογος προωθούμενων ποικιλιών στο Νομό Πρέβεζας, αλλά σύντομα πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα Υπουργική Απόφαση που θα "απελευθερώνει" τη φύτευση όλων των οινοποιήσιμων ποικιλιών χωρίς περιορισμό (αρκεί βεβαίως να έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά δικαιώματα φύτευσης).
Το σημαντικότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας αυτή τη στιγμή στην Πρέβεζα και τροχοπέδη στην παραπέρα ανάπτυξη του κλάδου, είναι η απουσία οινοποιητικής μονάδας, με αποτέλεσμα οι αμπελουργοί να μεταφέρουν τα σταφύλια τους για οινοποίηση σε γειτονικούς Νομούς όπως Γιάννενα, Λευκάδα, Θεσπρωτία κλπ.
Ήδη καταβάλλονται προσπάθειες από αμπελουργούς της περιοχής Ωρωπού για τη δημιουργία οινοποιείου στην περιοχή.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι φέτος για πρώτη φορά δόθηκαν στην Πρέβεζα νέα δικαιώματα φύτευσης που αφορούσαν 6 παραγωγούς και έκταση 28,5 στρεμμάτων.

www.geoponiprevezas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: