Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ραγδαία πτώση στο κόστος εργασίας κατά 11,5%.

Ραγδαία πτώση στο κόστος εργασίας κατά 11,5%

Διαμετρικά αντίθετη πορεία από το σύνολο σχεδόν της Ευρωζώνης ακολουθεί η ελληνική αγορά εργασίας, δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το κόστος εργασίας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.


Στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου το κόστος εργασίας ανά ώρα έκανε βουτιά 11,5%, την ώρα που στην Ευρωζώνη αυξανόταν κατά 1,5% και στην ΕΕ των 27 μελών κατά 1,4%.
Η μείωση του κόστους για την μισθωτή εργασία έφτασε το 10,9%, ενώ για τα ημερομίσθια και τις άλλες σχέσεις απασχόλησης το 12,5%.

Στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, ο περιορισμός του κόστους της ώρας εργασίας ανήλθε σε 8,9%, ενώ για το Δημόσιο και μη παραγωγικούς κλάδους (Δημόσια Διοίκηση, Αμυνα, Υγεία και Πρόνοια, Παιδεία, Ψυχαγωγία, Αλλες υπηρεσίες κτλ.) η βουτιά έφτασε το 15,7%.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στον κατασκευαστικό κλάδο και φτάνει το 18,4%, ενώ ακολουθεί η βιομηχανία/βιοτεχνία με -11,1% και οι υπηρεσίες με -7,4%.

Αύξηση παντού πλην Ελλάδας
Η Eurostat δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία του β΄ τριμήνου (η Ελλάδα δημοσιεύει στοιχεία με καθυστέρηση), στα οποία επιβεβαιώθηκε η διαμετρικά αντίθετη τάση στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ.
Στην Ευρωζώνη η αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας έφτασε το 1,6% και στην ΕΕ των 27 το 1,8%, με πρωταγωνιστές τη Ρουμανία με 7,1%, την Φινλανδία με 4,9% και τις Βουλγαρία και Λετονία με 4,8%.
Σε θετικό πρόσημο παραμένουν ακόμη και οι «μνημονιακές» Πορτογαλία και Ιρλανδία, με 0,7% και 0,4%, αλλά και οι Ισπανία και Ιταλία, με 0,5% και 1,1% αντίστοιχα.

www.ethnos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: