Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Οι σκληρές αποφάσεις, για το πακέτο των μέτρων των 11,5 δις ευρώ, κλυδωνίζουν την κυβέρνηση


Η ΝΔ επιθυμεί να αντεπεξέλθει στις αξιώσεις των δανειστών, παράλληλα διαφυλάσσοντας την κυβερνητική συνοχή. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει το αίμα του πίσω υπενθυμίζοντας το σταυρό που κουβάλησε μόνο του τα προηγούμενα χρόνια στο Γολγοθά των περικοπών. Η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση της προσηλωμένη στο στόχο των ισοδύναμων μέτρων. Επικοινωνιακή και ολίγον διαπραγματευτική προβάλλει η μίνι κυβερνητική κρίση, αποτέλεσμα των διεργασιών για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δις. Και ακόμη «βρισκόμαστε στην αρχή» της διαπραγμάτευσης, όπως τονίζουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, το οποίο δέχθηκε ήδη τις πρώτες ενστάσεις της τρόικας για προβλέψεις του σχεδίου που αφορούν σε 2,1 δις.


Πιέσεις στο Μαξίμου
Η χθεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών αναφορικά με τα μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν στην τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προέταξε χαρακτηριστικά τις μειωμένες αντοχές της κοινωνίας μπροστά στο νέο γύρο περικοπών οι οποίες κατά τη γνώμη του δεν μπορεί να είναι οριζόντιες. Ο ίδιος χαρακτήρισε με νόημα αυτονόητο ότι μετά τη συμφωνία επί των μέτρων θα προωθηθούν οι διαδικασίες για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης διαμήνυσε ότι η δική του συγκατάθεση στο επίμαχο πακέτο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αντιτασσόμενος στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Προδιαγεγραμμένη πορεία
Ωστόσο, οι ενδείξεις συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η κυβερνητική συνοχή είναι θωρακισμένη, μπροστά στον κίνδυνο να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση, εξέλιξη που θα σημάνει τη στάση πληρωμών από το ελληνικό Δημόσιο.

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εκτιμά ότι, παρ' όλες τις διαφωνίες, στη χθεσινή σύσκεψη τέθηκαν οι βάσεις για μία κοινή γραμμή των «3» απέναντι στην τρόικα. Κατηγορηματική ήταν ταυτόχρονα η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου περί «αδιαμφισβήτητης συνοχής της κυβέρνησης».

Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις παρέχουν και συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, οι οποίες μάλλον τοποθετούν τις αντιδράσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πραγματική τους διάσταση.

Όσον αφορά στη ΔΗΜΑΡ, χαρακτηριστική είναι ανάμεσα σε άλλα η πρόσφατη συνέντευξη στο tvxs.gr του διαπραγματευτή της στο οικονομικό επιτελείο Δημήτρη Χατζησωκράτη, ο οποίος έκανε σαφή την επιμονή του κόμματος πρωτίστως στην απόφαση να στηρίξει το κυβερνητικό σχήμα σε ορίζοντα 4ετίας.

Στενά περιθώρια
Σε αντίθεση με το περιβάλλον ασφαλείας το οποίο έχει διαμορφωθεί γύρω από την κοινή πορεία των τριών κυβερνητικών εταίρων, απολύτως ανοιχτά είναι τα ζητήματα του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα ήδη διατύπωσαν ενστάσεις για προτεινόμενα μέτρα της τάξης των 2,1 δις ευρώ, τα οποία αφορούν σε αμυντικές και φαρμακευτικές δαπάνες, όπως και σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Η τρόικα αμφισβητεί τόσο τη δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (κατά 150.000 έως το 2015) χωρίς απολύσεις, όσο και τις προβλέψεις εσόδων από την περιβόητη πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσήλθε στην αντίστοιχη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών κρατώντας φακέλους που περιείχαν μέτρα ύψους άνω των 17 δις, από τα οποία προσδοκάται να συμφωνηθούν τα 11,9 δις για τη 2ετία 2013-14. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα δεν βλέπει με καλό μάτι τις εισηγήσεις περί ισοδύναμων μέτρων, εμμένοντας σε εισηγήσεις όπως η δραστική μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, η περικοπή δώρων και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και η ανατροπή του μισθολογικού και εργασιακού καθεστώτος των ΔΕΚΟ.

«Συνεχίζεται η προσπάθεια να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεών μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα τη Δευτέρα. Το απόγευμα της Τετάρτης ακολουθεί η νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: