Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Το Δημόσιο πουλά το 100% σε όλες τις ΔΕΚΟ.


Σπάνε τα «ταμπού» στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση των νομικών περιορισμών που μπήκαν την περασμένη δεκαετία και απαγόρευαν στο Δημόσιο να πουλήσει άλλες μετοχές των ΔΕΚΟ.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπεγράφη την Πέμπτη, το κράτος μπορεί πλέον να πουλά το 100% των μετοχών του στις ΔΕΚΟ. 

Τον κρατικό έλεγχο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της κοινής ωφέλειας, η κυβέρνηση θα αναθέσει στις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές που θα εμπλακούν και αυτές στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχών, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και η ακρόαση των προτεινόμενων για διορισμό στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής γνωμοδότησε θετικά για τους προτεινόμενους για διορισμό κ.κ. Τ. Αθανασόπουλο και Γ. Εμίρη, οι οποίοι προβλέπεται να διοριστούν άμεσα με υπουργική Απόφαση.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: