Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι Κτηνοτρόφοι και οι Ενώσεις στα… μαχαίρια για τη «Δωδώνη»!


➤ Αντιδρούν στη σύμπραξη με την ΒΙΚΟΣ Α.Ε., αν και εξασφαλίζεται το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας.

•Υπέρ της συνεργασίας και ο Μιχάλης Κασσής…


Ενώ οι διαδικασίες πώλησης της «Δωδώνης» βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οριστική είναι πλέον η διάσπαση μεταξύ των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου και κτηνοτρόφων, που προγραμματίζουν ξεχωριστά πια τις κινήσεις τους. Οι τελευταίοι αντιδρούν ακόμη και στην συμμετοχή της εταιρίας «Βίκος Α.Ε.» ως στρατηγικού επενδυτή μαζί με τις Ενώσεις, μια κίνηση που συνεχίζει να αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τους περισσότερους Ηπειρώτες, αφού εξασφαλίζει τον τοπικό χαρακτήρα της επιχείρησης.Με χθεσινή επιστολή τους στην πολιτική ηγεσία της χώρας, οι Ενώσεις με το κύρος και τη δύναμη της εταιρίας «Βίκος Α.Ε.» πλέον, τους ενημερώνουν ότι κατέθεσαν επικαιροποιημένη δεσμευτική πρόταση για την αγορά της «Δωδώνης», ενώ την ίδια ώρα μερίδα κτηνοτρόφων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, φωνάζοντας «όχι στο ξεπούλημα της εταιρίας, όχι στην ιδιωτικοποίηση» κ.α. συνθήματα που συμπίπτουν με εκείνα των αριστερών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.).Μετά από μια… πενιχρή συγκέντρωση χθες στο εργοστάσιο της «Δωδώνης», οι κτηνοτρόφοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δ. Μακεδονίας, ενημερώνοντας για τις κινήσεις τους τον Ηλία Θεοδωρίδη, νέο Γενικό Γραμματέα, ενώ ενημέρωσαν και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, που εκείνη την ώρα συνεδρίαζε. Όπως έγινε γνωστό, σήμερα και ώρα 12 μ. οι κτηνοτρόφοι θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φ. Φίλιο (στο γραφείο του) και με εκπροσώπους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι Ενώσεις
Στην επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία, τα κόμματα καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημερώνουν για την κατάθεση της επικαιροποιημένης δεσμευτικής προσφοράς για την αγορά της «Δωδώνης», τονίζοντας, ότι στη δεσμευτική προσφορά συμπεριλήφθηκε και σχετική Τραπεζική Επιστολή βεβαίωσης διαθεσίμων κεφαλαίων.«Μόνο οι ΕΑΣ – μέτοχοι της ΔΩΔΩΝΗΣ έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να αναπτύξουν την εταιρία και να συνεισφέρουν δυναμικά στην προσαρμογή αυτής στις νέες συνθήκες της αγοράς, σε αγαστή συνεργασία με τη ΒΙΚΟΣ Α.Ε.» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι Ενώσεις στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπος των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Α.Σ. Άρτας – Φιλιππιάδας Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης (Πρόεδρος ΕΑΣ Ιωαννίνων). Αναφέρουν ακόμη, ότι: «Η προσφορά που έχουμε υποβάλλει ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τη Διακήρυξη και ιδιαίτερα ως προς την ανάπτυξη και λειτουργία της εταιρίας στην περιοχή, την αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού και τη διατήρηση της ζώνης γάλακτος στην Ήπειρο».

Ο Μιχ. Κασσής
Επίσης χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής (που είχε συνάντηση γνωριμίας με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη) σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο θέμα της Δωδώνης και η ανακοίνωση της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή των ΕΑΣ της Ηπείρου, κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση.«Η εξέλιξη αυτή θα διαμορφώσει συνθήκες συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας στα Γιάννινα, θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, θα συνεχίσει να προσφέρει καλές τιμές και θα δώσει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα ,που είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσής.

Οι κτηνοτρόφοι… 
Από την πλευρά τους, οι διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου ενημέρωσαν χθες τον κ. Θεοδωρίδη για τις θέσεις τους, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσουν αναφορικά με το μέλλον της εταιρίας, τονίζοντας ξανά την αντίδρασή τους στην πώληση της «Δωδώνης».Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από το νέο Γενικό Γραμματέα, να παρέμβει στην Κυβέρνηση, για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός! Ο κ. Θεοδωρίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα προσεκτικά.Μαζί με τους κτηνοτρόφους ήταν και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, ο οποίος σε δηλώσεις του επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, κατηγορώντας την για την πώληση της «Δωδώνης». «Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται, ότι δεν δημιουργούνται συνθήκες υπέρ των παραγωγών και της κοινωνίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαντάς.

Ένταση… 
Η επόμενη… στάση των κτηνοτρόφων ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων που εκείνη τη στιγμή συνεδρίαζε. Όμως, δεν είχαν ενημερώσει για την έλευσή τους, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί, να επικρατήσει ένταση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Γιωτίτσα και στους κτηνοτρόφους, πριν τελικά δοθεί ο λόγος στον Μιχάλη Τζίμα, εκπρόσωπο του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.«Η απόφαση της Κυβέρνησης για πώληση της Δωδώνης σημαίνει μετωπική σύγκρουση», τόνισε ο κ. Τζίμας και ζήτησε τη βοήθεια του Δημοτικού Συμβουλίου στο αίτημα για αναβολή του διαγωνισμού. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο χώρο έφθασε στο «μη παρέκει» και ότι οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές θα οδηγήσουν στον αφανισμό του κλάδου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ IΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: