Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Από 1η Σεπτεμβίου κόβουν την πίστωση και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας.

Σε αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ΕΟΠΥΥ, από την 1η Σεπτεμβρίου, προχωρούν και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας.

Κόβουν την πίστωση και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας


Οι φαρμακοποιοί της Αττικής ζητούν την άμεση αποπληρωμή όλων των τρεχουσών οφειλών, ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος των πληρωμών μέχρι το τέλος του έτους, τακτοποίηση των οφειλών όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, και οι οποίες ανέρχονται σε ποσό άνω των 300 εκ. ευρώ, άμεση νομοθετική προώθηση του συμψηφισμού των υφισταμένων χρεών, καθώς και των όρων που αφορούν στην υπαγωγή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,7% του ΑΕΠ και άμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, καθώς και είσπραξη από τους λοιπούς παρόχους υγείας των νομοθετημένων επιστροφών προς το ασφαλιστικό σύστημα (clawback) και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό προς τους φαρμακοποιούς για βελτίωση της ρευστότητας.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της πορείας του κλάδου μας. Είναι προφανές ότι οι αλλεπάλληλες υποσχέσεις περί πληρωμών μας, δεν δύνανται να υλοποιηθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος.
Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η φαρμακευτική εταιρεία « Novartis Hellas» γνωστοποιεί, ότι αναστέλλει την πίστωση για έξι φαρμακευτικά σκευάσματα, προς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω υπέρογκου χρέους, ύψους 90 εκ. ευρώ. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να τα προμηθεύονται από νοσοκομεία και ιδιωτικά φαρμακεία, όχι όμως και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.


Κόβουν την πίστωση και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας


Τα φαρμακευτικά σκευάσματα Myfortic, Certican, Sebivo, Tasigna, Glivec και Afinitor απευθύνονται σε ασθενείς με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

Τα Certican και Myfortic αφορούν σε μεταμοσχευμένους ασθενείς, το Sebivo απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα B, ενώ τα Glivec, Tasigna, και Afinitor σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους. Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 3.000 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν τις παραπάνω θεραπείες.

Η Novartis Hellas διευκρινίζει, ότι είναι πρόθυμη να επανεξετάσει την άρση αυτής της εμπορικής πολιτικής που υιοθετεί, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ επιδείξει την φερεγγυότητα που αρμόζει σε έναν φορέα του μεγέθους του και ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις του.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: