Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Aνοιχτή επιστολή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας προς την Κυβέρνηση και τα κόμματα για την ασκούμενη πολιτική.


ΕΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 917 ■
Web Site: www.eka.org.gr e-mail: eka.press@gmail.com


Αρ. Πρωτ.:  5745           Αθήνα, 27/07/2012




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας απέστειλε Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό, κον Σαμαρά Αντώνιο, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κον Βενιζέλο Ευάγγελο, τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κον Κουβέλη Φώτη, τον Υπουργό Οικονομικών, κον Στουρνάρα Ιωάννη και τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κον Βρούτση Ιωάννη, αναφορικά με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση.

Σας επισυνάπτουμε την Ανοιχτή Επιστολή.

Το Δ.Σ.


ΕΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 917 ■
Web Site: www.eka.org.gr e-mail: eka.press@gmail.com


Αρ. Πρωτ.:  5744           Αθήνα, 27/07/2012


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Προς:
-      τον Πρωθυπουργό
κον Σαμαρά Αντώνιο
-      τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
κον Βενιζέλο Ευάγγελο
-      τον Προέδρο της ΔΗΜΑΡ
κον Κουβέλη Φώτη
-      τον Υπουργό Οικονομικών
κον Στουρνάρα Ιωάννη
-      τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κον Βρούτση Ιωάννη


       Εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι του μόχθου «πνιγόμαστε» πλέον από τι πολιτικές λιτότητας που ασκούνται με την επίκληση της οικονομικής κρίσης.
       Χρησιμοποιούμε τον όρο «επίκληση», γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται, οδηγούν τη χώρα και την κοινωνία σε δυσμενέστερη θέση, αντί να λύνουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.
Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα μέτρα στοχεύουν, στην πλήρη ανατροπή κοινωνικών και εργασιακών κεκτημένων, στην ισοπέδωση μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων και στην αύξηση των ανέργων, έτσι ώστε να ισχυροποιούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο δίπολο «κεφάλαιο – εργασία».
Δεν είναι τυχαία η πολύ πρόσφατη Κυβερνητική επιλογή, σύμφωνα με την οποία τα 5,1 δις Ευρώ από τα 11,5 δις Ευρώ των νέων δυσμενών μέτρων, θα προέλθουν από τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Θα αφορούν δηλαδή και πάλι τον κόσμο της εργασίας και το δικαίωμα τους στην περίθαλψη, την αξιοπρεπή νοσηλεία και την εν γένει παροχή υπηρεσιών υγείας μέσα από ένα Δημόσιο και Κοινωνικό Σύστημα Υγείας.  Οι θέσεις για τις νέες περικοπές στην υγεία θα απαγορεύσουν σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελλήνων να έχει πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ.

Μια επιπλέον παράμετρος, την οποία ζουν τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, και η οποία καταδεικνύει την ένταση των άνισων - υπέρ των ισχυρών - πολιτικών που ασκούνται, είναι οι φόροι που επιβάλλονται πολλαπλά στους έντιμους και μη φοροδιαφεύγοντες πολίτες, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είμαστε και πάλι εμείς οι εργαζόμενοι καθώς και οι συνταξιούχοι.
Τα εκκαθαριστικά της εφορίας δημιουργούν σοκ σε όποιον τα λαμβάνει και κανείς μας σχεδόν δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς το κράτος. Όχι επειδή είμαστε μπαταχτσήδες, αλλά επειδή αδυνατούμε μετά την αφαίμαξη του εισοδήματος, να είμαστε συνεπείς. Αντίθετα, το κράτος σε πλείστες των περιπτώσεων είναι μπαταχτσής απέναντι στους πολίτες, δημιουργώντας κατάσταση ασφυξίας στη ζωή μας.
Το χαράτσι στα ακίνητα (ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών), υποβάλει σε μια ακόμα δοκιμασία πολλά νοικοκυριά, αφού τα αδύναμα νοικοκυριά, ή οι συμπολίτες μας που ακόμα και με κληρονομικό δικαίωμα  απέκτησαν μια κατοικία, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ενοίκιο για το ίδιο τους το σπίτι. Εάν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους αυτή απειλούνται, είτε με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος (αφού και πάλι το συγκεκριμένο χαράτσι θα συνδεθεί με τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και λοιπών παρόχων), είτε με ακόμα βαρύτερη και τραγικότερη «ποινή», που είναι η κατάσχεση ακίνητης ή κινητής περιουσίας στην περίπτωση που η ανεξόφλητη οφειλή θα καταγράφεται στην Εφορία .
Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν φόρο προς όλους, αδύναμους και ισχυρούς εισοδηματικά. Δημιουργήθηκε έτσι ακόμα μια ανισότητα στην επιβολή φόρων, γιατί άλλη η φοροδοτική ικανότητα των πλουσίων (εάν δεν φοροδιαφεύγουν, φυσικά) και άλλη η φοροδοτική ικανότητα των αδυνάμων, οι οποίοι είναι και οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι πολίτες.

Οι έμμεσοι φόροι, όπως είναι γνωστό, είναι επίσης μια ακόμα έκφραση άνισης και άδικης πολιτικής, αφού πλούσιοι και φτωχοί καλούνται να πληρώνουν το ίδιο ποσοστό φορών για μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες και ας έχουν μια τεράστια ψαλίδα στα εισοδήματά τους, η οποία όλο και μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση επειδή, ή δεν θέλει, ή είναι μέρος της πολιτικής της, κάνοντας χρήση του προσχήματος ότι δεν μπορεί να «συλλάβει» την φοροδιαφυγή στο πετρέλαιο, επιβάλλει το ίδιο ανάλγητα έναν ακόμα φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κάνετε έτσι, το πετρέλαιο θέρμανσης - με τη λιανική τιμή όπως αυτή θα διαμορφωθεί από το μήνα Οκτώβριο του 2012 – είδος πολυτελείας, το οποίο θα είναι δυνατό να αγορασθεί μόνο από βίλες, επαύλεις και πολυτελή διαμερίσματα, σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα μπορεί να αγορασθεί από εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Πως μπορείτε να σχεδιάζετε και να υλοποιείτε μια τέτοια πολιτική και να γυρίζετε την πλάτη στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουμε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με τα πρώτα κρύα του χειμώνα, καθώς και ομάδες με ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη ζεστασιάς όπως για παράδειγμα είναι οι ασθενείς, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι…;



Η διαμόρφωση της ισχύουσας φορολογικής πολιτικής, μπορεί να παραπέμψει μόνο στον μεσαίωνα όπου οι φοροεισπράκτορες απομυζούσαν τις παραγωγικές τάξεις, επιτρέποντας τους να έχουν μόνο την ελάχιστη τροφή ώστε να ζουν και να παράγουν προς όφελος των αρχόντων. Δεν είναι υπερβολική η προσέγγισή μας και δυστυχώς, αν λάβουμε υπόψη μας τη μη ανταποδοτικότητα όλων αυτών των φόρων σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και το κοινωνικό κράτος, η προσέγγιση μας είναι η επιεικέστερη δυνατή.
Οι νέες περικοπές στις συντάξεις απλά θα αφαιρέσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ από την αγορά και θα στερήσουν από τους συνταξιούχους το δικαίωμα στην ζωή.

Χώρα, Κράτος χωρίς τους πολίτες του δεν σώζεται!
Είναι αναγκαίο και επιτακτικό, οι πολιτικές αυτές να αλλάξουν. Είναι απαίτηση της κοινωνίας!  Η απόσυρση αυτών των μέτρων και η χάραξη άλλων πολιτικών είναι αναγκαία.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, όσο και αν καταβάλλεται προσπάθεια από συγκεκριμένα συμφέροντα και μέσα να απαξιωθεί, μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τέτοιες αναποτελεσματικές, άδικες, άνισες και ανάλγητες προς τη κοινωνία πολιτικές και η μεγαλύτερη κατάκτηση του θα είναι η συσπείρωση των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων σε έναν αγώνα ανατροπής των πολιτικών αυτών.
Επί 2,5 σχεδόν χρόνια εφαρμόζεται μια πολιτική η οποία σπρώχνει στον Καιάδα τα μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Εάν την συνεχίσετε, δεν θα είσαστε μόνο πολιτικά υπεύθυνοι, αλλά θα είσαστε ηθικά υπεύθυνοι για την εξαθλίωσή μας και την εξάρτηση της χώρας μας.



Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: