Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Εξελίξεις-εξπρές στο μέτωπο της Αγροτικής Τράπεζας, κατά συνέπεια και της «Δωδώνης».


Εξελίξεις-εξπρές δρομολογούνται στο μέτωπο της Αγροτικής Τράπεζας, κατά συνέπεια και της «Δωδώνης», μετά τη διάλυση της τράπεζας και το περάσμά της στην ιστορία, τουλάχιστον με το μέχρι πρότινος γνωστό χαρακτήρα της. Από τη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης της τράπεζας, «μένουν» δύο δεδομένα: η παραίτηση του διοικητή της Θόδωρου Πανταλάκη και η είδηση, όπως την αναπαράγουν τα αθηναϊκά ΜΜΕ ότι στην τελευταία του τοποθέτηση ο κ. Πανταλάκης είπε ότι η πιο συμφέρουσα πρόταση για τη «Δωδώνη», σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΤΕ, είναι εκείνη της Simos food. Το εντυπωσιακό είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρία συνεργάζεται με τη γαλακτοβιομηχανία ήδη τώρα και μάλιστα, της οφείλει σημαντικά ποσά, περί τα 15 εκ.?!



Στο άκουσμα της είδησης η διοίκηση της ΕΑΣ Ιωαννίνων κάλεσε άμεσα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων για την προσεχή Δευτέρα. «Πληροφορηθήκαμε και εμείς αυτή τη δήλωση, η οποία δεν μας ικανοποιεί προφανώς. Πέφτουμε από τα σύννεφα για την ακρίβεια» λέει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης. «Ήδη, μέσω των δικών μας εκπροσώπων προσπαθούμε να δούμε τι ακριβώς ειπώθηκε. Αποφάσεις τελικές πάντως, δεν πάρθηκαν» συνεχίζει. Η ΕΑΣ Ιωαννίνων συμμετέχει στην κοινοπραξία των συνεταιριστικών ενώσεων Άρτας-Φιλιππιάδας και Πρέβεζας, οι οποίες έχουν καταθέσει μια από τις πέντε προτάσεις που ανταγωνίζονται μεταξύ τους ακόμα, μετά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, για την εξαγορά του 67,7% των μετοχών της «Δωδώνης». Είναι και η μοναδική συνεταιριστική πρόταση, καθώς οι υπόλοιπες τέσσερεις είναι ιδιωτικών εταιριών. Πριν από δέκα μέρες περίπου, διαφάνηκε ότι οι προτάσεις των ενώσεων αποκτούν προβάδισμα, κυρίως λόγω της φύσης του διαγωνισμού που δεν είναι πλειοδοτικός, αλλά η τράπεζα μπορεί να επιλέξει την πιο συμφέρουσα πρόταση ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από τη μεγαλύτερη χρηματική προσφορά. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι προσφορές είναι αρκετά κάτω των αρχικών εκτιμήσεων που ξεκινούσαν από τριψήφια νούμερα εκατομμυρίων, δημιούργησε την προσδοκία ότι, με κάποια πολιτική τέλος πάντων παρέμβαση, θα προτιμηθεί η πρόταση των ενώσεων. Η χθεσινή «βόμβα» όμως του κ. Πανταλάκη, ο οποίος πριν από δύο ακριβώς χρόνια σε ανάλογη περίσταση είχε ξεκαθαρίσει στις ενώσεις ότι η «Δωδώνη» θα πουληθεί λόγω μνημονίου, δημιούργησε αναταραχή. Ήδη, αντιδράσεις έχει διατυπώσει επίσημα ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, κατηγορώντας τη διοίκηση της τράπεζας για τους χειρισμούς της στο θέμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι απόφαση δεν έχει ληφθεί. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η αξιολόγηση των πέντε φακέλων των υποψηφίων αγοραστών, η οποία είναι σε εξέλιξη. Φαίνεται ωστόσο ότι γενικώς οι διαγωνισμοί για τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες της ΑΤΕ δεν πάνε καλά. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο διαγωνισμός για τη Βιομηχανία Ζάχαρης θα κηρυχθεί άγονος, ενώ η ΣΕΚΑΠ θα πάει για εκκαθάριση και δικαστική διανομή των περιουσιακών της στοιχειών στους χρεώστες της.

Στην Πειραιώς η ΑΤΕ

Στο μεταξύ, η ίδια η Αγροτική διαλύεται. Σπάει σε δύο κομμάτια, στη «Νέα Αγροτική» η οποία θα αναλάβει το σύνολο των καταθέσεων, των δανείων και των τίτλων και στο κομμάτι των. «άρρωστων» τίτλων, το οποίο θα εκκαθαριστεί. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς χθες το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδας μεταβίβασε το «υγιές» κομμάτι στην Τράπεζα Πειραιώς. Η απόφαση όπως αναφέρει η ΤτΕ ελήφθη «με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και εν γένει της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Η άδεια της ΑΤΕ ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο. Μέλος της διοίκησης Πειραιώς, ως αντιπρόεδρος, ήταν μέχρι το 2009 ο κ. Πανταλάκης. Την ίδια ώρα πάντως έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις κατά του κλεισίματος της ΑΤΕ. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζόμενων ζητάει άμεση εθνικοποίηση της τράπεζας σε ποσοστό 100%, έξοδό της από το χρηματιστήριο και εργατικό έλεγχο, ενώ προτείνει απεργία για την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου. Στις 11 το πρωί, κινητοποιούνται οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου μπροστά στην Αγροτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του μιλάει για «έγκλημα εις βάρος της ΑΤΕ » και ζητάει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους γιατί είναι «ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του αγροτικού τομέα αφού έχει πάνω από 70% των συνολικών χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα, αποτελεί εργαλείο για αναπτυξιακή πολιτική και εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων και, το σημαντικότερο, ελέγχει το 40% του εγγείου αγροτικού κεφαλαίου».
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


www.topogoni,blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: