Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

«Αργοπεθαίνει» το πευκοδάσος στην παραλία Αλωνάκι Φαναρίου


Ένα πραγματικό «κόσμημα» για το Νομό Πρέβεζας, το πευκοδάσος στο Αλωνάκι Φαναρίου, μέχρι και τη Λούτσα, «αργοπεθαίνει», σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Πολλά πεύκα έχουν μισοξεραθεί ή έχουν εντελώς ξεραθεί, με αποτέλεσμα πέρα από το γεγονός ότι «σπάει» η εκπληκτική ομορφιά του τοπίου, να δημιουργείται αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.
Το ζήτημα είχε θέσει στο... τραπέζι, ενώπιον όλων των αρμόδιων φορέων του Νομού Πρέβεζας, η Πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Πάργας, Ελένη Κολιοφώτη, στην διευρυμένη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Πρέβεζα, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας.
Τότε η κ. Κολιοφώτη είχε αναφέρει σχετικά με το θέμα: «Το πευκοδάσος στη Λούτσα και το Αλωνάκι, έχει υποστεί τρομερή ζημιά. Έχουν ξεραθεί πολλά πεύκα ή είναι μισοξεραμένα. Οι γεωπόνοι υποστηρίζουν πως φταίει η παραγωγή των μελισσοκόμων, αλλά δεν είμαστε εμείς γεωπόνοι, για να πούμε τι ακριβώς φταίει. Το ζήτημα είναι πως υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιών, ενώ σε μερικά σημεία τα πεύκα είναι πάνω σε γκρεμό και ίσως δε θα μπορέσουν να συγκρατούν το χώμα και τα βράχια. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η γραφικότητα της περιοχής και της συγκεκριμένης παραλίας, είναι ουσιαστικά τα πεύκα».
Το www.atpreveza.gr πήγε στο Αλωνάκι και σας παρουσιάζει παρακάτω φωτογραφικό υλικό (Image Gallery) από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πεύκα. Η «ασθένεια» των πεύκων πάντως δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο. Στην Κάρπαθο, το Ρέθυμνο, την Πιερία και αλλού, μέσα σε 2-3 χρόνια ξεράθηκαν πεύκα, που στέκονταν... όρθια δεκάδες χρόνια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάποιον μύκητα, που δημιουργεί το πρόβλημα, ενώ ως ένα σημείο η γήρανση των δασών θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο.
Το θέμα με το πευκοδάσος στο Αλωνάκι είναι εις γνώσιν των αρχών της Διεύθυνσης Δασών και σημαντικό είναι να παρθούν κάποια μέτρα άμεσα, ώστε να ανασχεθεί η πλήρης καταστροφή. Μέχρι τότε τα πεύκα στο Αλωνάκι «αργοπεθαίνουν»...


www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: