Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;



Τυχερός μέσα την ατυχία του είναι ο πρωθυπουργός, διότι τουλάχιστον με την υποχρεωτική παραμονή του στο σπίτι του στην Κηφισιά δεν βλέπει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνησή του και το πώς λειτουργούν οι εξ ανάγκης υπουργοί του. Μόνο που ο μοναδικός υπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση είναι ο...
ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, αφού γνώριζε πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα και έτσι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε για τον... φόνο.
Μέσα στη Ν.Δ. δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που υποστηρίζουν ότι δυο υπουργεία θα αντιμετωπίσουν πολύ γρήγορα πρόβλημα από τα εσωκομματικά μαχαιρώματα. Το ένα είναι το νευραλγικό και ιδιαίτερα σημαντικό για τους πολίτες υπουργείο Εργασίας και το άλλο το προβληματικό υπουργείο Υγείας.
Πολλοί λένε ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Εάν πράγματι ισχύει αυτό, τότε σίγουρα η εικόνα που είχαν πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός του Νίκος Νικολόπουλος λέει πολλά, αφού ο μεν υπουργός είχε εμφανώς μια στάση αμυντική, ο δε υφυπουργός το ύφος... «τα ξέρω όλα».
Το δίδυμο αυτό είναι πραγματικά αταίριαστο. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι μέχρι πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ο Νικολόπουλος εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού, ενώ ο Βρούτσης... δεν υπήρχε. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας ο Νικολόπουλος όλη την ώρα ήταν στο πλευρό του πρωθυπουργού θέλοντας να δείξει ότι βρίσκεται στη στενή ομάδα του Σαμαρά.
Το πιο τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, οι οποίοι έχουν χειριστεί τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά με την τρόικα, είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και είναι άγνωστο εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα θελήσει να τους διατηρήσει προκειμένου να συνεχίσουν τη δουλειά που έχουν κάνει μέχρι σήμερα.
Στην περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να τους αποσύρει ακούγεται το όνομα του Η. Κοντού, ο οποίος δεν έχει σχέση με το αντικείμενο.
Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, το θέμα είναι ότι ούτε ο υπουργός ούτε ο υφυπουργός έχουν σχέση είτε με τη διαπραγμάτευση είτε με τον Τόμσεν είτε με τον Μορς. Έτσι εύλογα πολλοί στη Ν.Δ. κρατούν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η συνύπαρξη, ενώ δεν αποκλείουν σύντομα να ξεκινήσουν και οι γκρίνιες.

Προβλήματα
Όμως και το πλέον προβληματικό υπουργείο, αυτό της Υγείας, εμφανίζεται με ασταθή πολιτική ηγεσία. Και εδώ άλλος επρόκειτο να είναι ο υπουργός και άλλος τελικά έγινε. Ο λόγος φυσικά για τον Μάριο Σαλμά, ο οποίος εφέρετο ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει τη θέση του υπουργού. Τελικά τη θέση κατέλαβε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος με υφυπουργό τον Σαλμά.
Και μόνο αυτή η αλλαγή είναι ικανή να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε αυτό το υπουργείο, το οποίο αντικειμενικά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Όπως είναι γνωστό, τα προβλήματα είναι πολλά και τα χρήματα ανύπαρκτα. Έτσι, εάν υπάρξουν κάποια αποτελέσματα, το σίγουρο είναι ότι θα θέλουν να τα καρπωθούν και οι δύο, ενώ, εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε οι ευθύνες δεν θα είναι... κανενός.
Ο Σαλμάς, λένε πάντως όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, με τις γνώσεις που διαθέτει ως γιατρός θα προσπαθήσει να πάρει προβάδισμα στις κινήσεις, ενώ ο Α. Λυκουρέντζος, που δεν έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις από το κόμμα, δεν πρόκειται να αφήσει το πεδίο ανοικτό. Πάντως και οι δυο δηλώνουν ότι οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές και ότι όλα αυτά είναι... σενάρια. Ο χρόνος σίγουρα θα δείξει του λόγου το αληθές.

www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: