Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ετοιμάζουν ρεσάλτο !...



Τα μικροκομματικά συμφέροντα και οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις φαίνεται ότι υπερισχύουν παλι της διάθεσης για πολιτική συνεννόηση και συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο. Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη στη συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο κομματικός μηχανισμός και πολλά κορυφαία της ΝΔ πιέζουν για σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, τραπεζών και οργανισμών. Προφανής στόχος δεν είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτών των φορέων, αλλά η προώθηση κομματικών στελεχών σε καίρια πόστα πόυ έχουν σχέση με τη διαχείριση κρατικού χρήματος, την κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων , τις προσλήψεις κλπ.

Συνεχίζεται λοιπόν μια μακρά παράδοση «κατάληψης» του κράτους από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. η οποία ενίσχυσε τα φαινόμενα αναξιοκρατίας και κομματισμού, καθιστώντας τις δημόσιες επιχειρήσεις «αποθήκες ρουσφετιού».

Το επιχείρημα των κομματικών της ΝΔ είναι το σύνηθες που προβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις - πρέπει «να φύγουν οι πράσινοι» και να μπουν «πρόσωπα εμπιστοσύνης»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις. Είναι όμως αναγκασμένοι να μην αγνοήσουν τις πιέσεις του κομματικού μηχανισμού και της κομματικής βάσης, στην αντίληψη των οποίων η διακυβέρνηση ταυτίζεται με την «κατάληψη» του κράτους.

Σχεδιάζουν λοιπόν μια σειρά αλλαγών σε διοικήσεις κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίες θα γίνουν σταδιακά από τον επόμενο μήνα έως τον Σεπτέμβριο. Νέα πρόσωπα σχεδιάζεται να τοποθετηθούν και επικεφαλής των τραπεζών όπου το Δημόσιο έχει μεγάλη συμμετοχή και η κυβέρνηση ορίζει ουσιαστικά τις διοικήσεις (ΑΤΕ, ΤΤ, Εθνική)

Θα χρειασθεί βέβαια να υπάρξει συνεννόηση με τους δύο εταίρους στην κυβέρνηση συνεργασίας και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Προς το παρόν ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ προσπαθεί να διαμορφώσει κλίμα και να προετοιμάσει το έδαφος διοχετεύοντας διάφορα σενάρια στα μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Dow Jones Newswires μετέδωσε σήμερα ότι υπάρχει ενδεχόμενο αντικαταστασης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Απόστολου Ταμβακάκη, από τον νυν αναπληρωτή του Αλέξανδρο Τουρκολιά.

Επικαλούμενο υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, το πρακτορείο τονίζει πως μια τέτοια κίνηση θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές και στους πιστωτές της χώρας, που θέλουν να περιορισθεί και όχι να αυξηθεί η ανάμιξη της κυβέρνησης στον τραπεζικό κλάδο.

www.logoplokies.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: