Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Μεγάλη γιορτή πολυφωνικού τραγουδιού το Σάββατο 9 Ιούνη 2012, ώρα 21.00' στο θέατρο ΠΕΤΡΑΣ.



Οι φωνές της πέτρας στην πιο όμορφη γιορτή πολυφωνίας.

Το μεγάλο ταξίδι των φωνών στον πιο όμορφο σταθμό του, την πιο γενναιόδωρη γιορτή πολυφωνίας. Στο έμπα του καλοκαιριού το Πολυφωνικό Καραβάνι επιστρέφει εκεί όπου κάθε χρόνο οι φωνές της πέτρας απηχούν τον ίδιο το χώρο στο δικό του τραγούδι, στο αγαπημένο Θέατρο Πέτρας. 
Οι φωνές της Πέτρας σμίγουν και φέτος. Φωνές πολύτροπες και πολύχρωμες, φωνές πολύγλωσσες και πολύφωνες. Φωνές που κομίζουν τόπο, χρόνο, μνήμη. Φωνές που αντηχούν έρωτες, θανάτους και ξενιτιές. Φωνές κατοικημένες από βουνά, ποτάμια, αντάρες και θάλασσες. Φωνές απέριττες, δωρικές. Φωνές που σμίγουν για να ταξιδέψουν σαν πουλιά. 
Ένα σμάρι φωνών που ταξιδεύει από την Άπειρο Ήπειρο στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Και στο έμπα κάθε καλοκαιριού, το σμάρι των φωνών της πέτρας ταξιδεύει το Θέατρο Πέτρας. Φέτος, στην 13η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού, την πιο υποσχετική πολυφωνική σύναξη. Πολυφωνικοί όμιλοι από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία. Οι τελευταίοι εναπομείναντες της αυθεντικής ερμηνείας και δίπλα τους, οι νέοι ιχνηλάτες που εμπνέονται και συναντιούνται στην αλήθεια, τη συλλογικότητα, την αυθεντικότητα της πολυφωνικής έκφρασης. Ρίγος και σφρίγος στη μεγάλη γιορτή των φωνών.

Φέτος θα είμαστε όλοι κι ακόμη περισσότεροι στην πολυφωνική σύναξη! 
Στη μεγάλη πολυφωνική γιορτή συμμετέχουν πολυφωνικός όμιλος από το Άνω Πωγώνι - από τα χωριά Χλωμό και Πολύτσανη, πολυφωνικοί όμιλοι από τη Δερβιτσάνη και τη Χειμάρρα Βορείου Ηπείρου, ο αντιφωνικός όμιλος και το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία", το πολυφωνικό σχήμα από την Αετόπετρα Δωδώνης, οι "Κεραντζήδες" - πολυφωνικό σχήμα του Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Τραγουδήματος, το "Πολύφωνο" - Εργαστήρι Πολυφωνίας του Μουσείου Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.
Η Μαριάννα Τζήμα συμμετέχει με τραγούδια από τα Μαστοροχώρια - σπονδή μνήμης στη μητέρα της Θεανώ Τζήμα, ξεχωριστή τραγουδίστρια, που πριν λίγους μήνες "έφυγε" για πάντα.
Διφωνίες από την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία και τον Βώλακα Δράμας θα ερμηνεύσει το φωνητικό σύνολο "Ιώ". Στην Κάτω Ιταλία θα μας ταξιδέψει και ο Σπύρος Ηλιάδης με την τσαμπόνια και το τραγούδι του. Διφωνίες από την Θράκη θα ερμηνεύσουν οι Δημήτρης Αρβανίτης και Χρήστος Δανάκης, οι οποίοι με λύρα και γκάιντα αντίστοιχα θα μας παρακινήσουν και σε ζωναράδικους και μπαίντούσκες.. 
Και δίπλα στις ελληνικές και τις ελληνόφωνες πολυφωνίες, οι υπέροχες βουλγάρικες γυναικείες φωνές των "RODINA" κι η ακμαία αλβανική πολυφωνία των "LOT KURBETI", να αναδεικνύουν με τη συμμετοχή τους τις πολιτιστικές γέφυρες που μας ενώνουν με τους γείτονες λαούς αλλά και με τους μετανάστες. 
Η πιο υποσχετική πολυφωνική σύναξη του μεγάλου ταξιδιού του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, μια γιορτή εν φωναίς και οργάνοις που σμίγει τις πολύφωνες φωνές με τους πιο όμορφους ηπειρώτικους σκοπούς και χορούς από μια κορυφαία, ατόφια ηπειρώτικη κομπανία, την αγαπημένη ηπειρώτικη κομπανία του Θωμά Λώλη. Με το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο και το ντέφι να συνοδεύουν, στο τέλος της γιορτής, το μεγάλο μας κυκλωτικό χορό. Ένα ηπειρώτικο χορό που, όπως και το πολυφωνικό τραγούδι αλλά και όπως η εποχή, μας θέλουν όλους μαζί. 

Η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνίας, φέτος, έχει στοιχεία πολυθεάματος, με την ένθετη προβολή μονάκριβων οπτικοακουστικών καταγραφών με εμβληματικές μορφές της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας που "ταξίδεψαν" για πάντα. Έτσι, θα είναι μαζί μας στην Πέτρα η κυρά Φρόσω από τον Παρακάλαμο, ο Γιώργος Ντότης από το Δολό, ο Σωκράτης Τσιάβος από τα Κτίσματα Πωγωνίου, η Θεανώ Τζήμα από την Καστάνιανη Κόνιτσας.

Καλοκαίρι στις φωνές, καλοκαίρι στις ψυχές, καλό καλοκαίρι στο Θέατρο Πέτρας, με τις φωνές της πέτρας στην πιο όμορφη γιορτή τους. 

Διοργάνωση της συναυλίας: αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Άπειρος" (η αρχαία, δωρική ονομασία της Ηπείρου) που φέτος κλείνει 14 χρόνια δράσης και προσφοράς. Η συναυλία αποτελεί τον πρώτο σταθμό του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ 2012 που θα συνεχιστεί με το μεγάλο ταξίδι των φωνών από τις 30 Ιουλίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου, από τη Βουλγαρία ως την Κάτω Ιταλία. 

Προπώληση εισιτηρίων: βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Ασκληπιού 3). Τιμή προπώλησης 10 ευρώ - φθηνότερη κατά πέντε ευρώ από πέρυσι! Στα ταμεία του Θεάτρου, την ημέρα της συναυλίας, 12 ευρώ.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 
210 3310919 (& fax), apiros@otenet.gr, www.polyphonic.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: