Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Το 28ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στην Καλαμπάκα.


Όλα είναι έτοιμα πλέον για το 28ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 - 29 -30 Ιουνίου στην Καλαμπάκα και 1η Ιουλίου στην Καστανιά.
Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Δημαρχείο Καλαμπάκας για το 28ο Αντάμωμα Βλάχων που σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν ξεπερνά κάθε προσδοκία και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

Οι σύλλογοι που θα λάβουν μέρος φτάνουν τους 60 περίπου και οι χορευτές τους 2.500 ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να φτάσουν τους 10 με 12 χιλιάδες. Οι εθνικές υποχρεώσεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παρευρεθεί στις εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων Μ. Μαγειρίας πήρε πρώτος τον λόγο αναλύοντας το πρόγραμμα το οποίο είναι το εξής:

Πέμπτη 28 Ιουνίου
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας
20:15 Ημερίδα «Οι Βλάχοι των Σταγών»
Παρασκευή 29 Ιουνίου
20:00 Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού
Σάββατο 30 Ιουνίου
12:00 1η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας . η δεύτερη συνδιάσκεψη θα γίνει στο Τορόντο του Καναδά.
19:00 παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της ομοσπονδίας μας , με βάση την κοινή καταγωγή μας.
Κυριακή 1 Ιουλίου
Καστανιά Καλαμπάκας
10:15 Ο Μεγάλος χορός, Κάρλου Μάρι με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.
Ο κ. Μαγειρίας δήλωσε πώς στο Αντάμωμα θα συμμετέχουν πάνω από 60 σύλλογοι με δυόμισι χιλιάδες χορευτές. Ρεκόρ για τα δεδομένα του Ανταμώματος θα είναι και η συμμετοχή επισκεπτών που θα ξεπεράσουν τις 12 χιλιάδες. Ο Πρόεδρος έκλεισε ευχαριστώντας όσους προσέφεραν στην διοργάνωση του Ανταμώματος.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σακελλαρίου είπε πως μετά από μια προσπάθεια ενός έτους καταφέραμε να φτάσουμε προ των πυλών των εκδηλώσεων.
«Ο Δήμος Καλαμπάκας είναι ο μεγαλύτερος Βλαχόφωνος στην Ελλάδα και είναι έτοιμος να υποδεχτεί τις χιλιάδες των επισκεπτών και ήδη τα ξενοδοχεία έχουν μεγάλη πληρότητα. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός που ομόφωνα η περιοχή αγκάλιασε με θέρμη», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλμπάνης λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο γεγονός που θα συντελεστεί με την συμμετοχή χιλιάδων Επισκεπτών και Εθελοντών. Πρόκειται για μια διαφορετική νότα που θα φέρει στην περιοχή χιλιάδες κόσμο αλλά και ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα.


www.thesprotianews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: