Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Λεφτά δεν υπάρχουν.



Οι δαπάνες για τη λειτουργία του Δημοσίου, οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές, τα αναμενόμενα έσοδα από φόρους και τις δόσεις των δανείων.

Αδειάζει ημέρα με την ημέρα το δημόσιο ταμείο καθώς τα δημόσια έσοδα συρρικνώνονται και η οικονομική βοήθεια από την ΕΕ χορηγείται με το σταγονόμετρο εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η παρατεταμένη εκλογική περίοδος και η φημολογία που έχει αναπτυχθεί διεθνώς σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. «Το Βήμα» επιχειρεί να «ανοίξει» τα ταμεία του κράτους και να καταγράψει τις υποχρεώσεις για τη λειτουργία του Δημοσίου, τις πληρωμές προς τους πιστωτές μας, τα αναμενόμενα έσοδα από φόρους και τις καταβολές των δόσεων των δανείων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου από 3,8 δισ. ευρώ που ήταν στις 11 Μαΐου αναμένεται ότι θα περιοριστούν σταδιακά στα 700 εκατ. ευρώ στις 18 Ιουνίου λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που δημιουργούν οι ανάγκες επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και οι εκλογές. Μάλιστα, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των δαπανών, από τις 20 Ιουνίου τα ταμειακά διαθέσιμα αναμένεται να διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Η κατάσταση επιδεινώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα. Τα στοιχεία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έδειχναν πτώση στα έσοδα κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι ο Μάιος είναι ο δεύτερος κατά σειρά μήνας που το κράτος εμφανίζει δραματική μείωση των εσόδων του και αποδίδεται τόσο στην προεκλογική περίοδο όπου καταγράφεται ιστορικά χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και στην αυξανόμενη ύφεση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) στην πληρωμή ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.

Ηδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για την κάλυψη των αναγκών. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και με δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Πάνω από 3 δισ. ευρώ τον μήνα χρειάζεται το κράτος για να είναι σε θέση να καταβάλλει μισθούς, συντάξεις και τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τις αστικές συγκοινωνίες. Το δεύτερο μεγάλο κονδύλι αφορά τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που εφέτος θα ξεπεράσουν τα 13,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής - νοσοκομειακής περίθαλψης των ασφαλισμένων τους και να είναι σε θέση να καταβάλλουν συντάξεις και επιδόματα. Ηδη τα Ταμεία έχουν απορροφήσει πάνω από το 50% των επιχορηγήσεων που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Σε αυτό το κονδύλι περιλαμβάνονται και οι επιχορηγήσεις προς τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επιδοτεί πάνω από 700.000 ανέργους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί η σημαντική πρόοδος στον περιορισμό του ελλείμματος την τελευταία διετία καθώς οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Η μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 22 δισ. ευρώ έχει πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος από τον περιορισμό των δαπανών. Βεβαίως το γεγονός ότι τα έσοδα παραμένουν σε σχεδόν σταθερά επίπεδα είναι σημαντικό αν ληφθεί υπόψη η υποχώρηση του ΑΕΠ εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης. Από την πορεία του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία ή όχι του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Μια ταχύτερη έξοδος της χώρας από την ύφεση θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και σε περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: