Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σύσκεψη της πολιτικής προστασίας Πρέβεζας για τους σεισμούς.



Η αναγκαιότητα εκπόνησης ενός συγκεκριμένου και οργανωμένου σχεδίου, το οποίο θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που κάποιος μεγάλος σεισμός πλήξει το Νομό, αναδείχθηκε στη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου που προήδρευσε της σύσκεψης ξεκαθάρισε εξ αρχής πως το χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη δεν είχε καμία σχέση με το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Λούρου και του Δήμου Ζηρού.
«Η συνεδρίαση είχε καθοριστεί πριν δύο περίπου μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμες κάποιες «ειδήσεις» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και προβλέπουν μεγάλους σεισμούς στην περιοχή μας.
Καθησυχαστικός ήταν και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Μαυρογιώργος σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί είναι ένα από τα φαινόμενα που δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόβλεψη.


Ο κ. Μαυρογιώργος επισήμανε πως σε μια σεισμογενής περιοχή όπως ο Νομός, θα πρέπει οι υπηρεσίες, ιδιαίτερα των Δήμων, να είναι συνέχεια σε ετοιμότητα, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων σε περίπτωση σεισμού.
Την ανάγκη ενός ενιαίου σχεδιασμού και συντονισμού σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας επισήμανε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δημήτρης Γιολδάσης, έτσι ώστε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού-αν και όποτε έρθει αυτός- να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Ιδιαίτερη έμφαση ο κ.Γιολδάσης έδωσε στην αντισεισμική θωράκιση των σχολείων καθώς και στην «εκπαίδευση» των παιδιών παραθέτοντας τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντίστοιχα ζητήματα έθεσε και ο αντιδήμαρχος Πάργας Θύμιος Τσίκος ενώ ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Κοσμάς Κορωναίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη σύνταξης μιας γενικότερης μελέτης που θα υποδείξει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση ενός πιθανού φαινομένου.
Την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας επεσήμανε ο Διοικητής Απόστολος Βασδέκης δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών αλλά και στην εφαρμογή ενός οργανωμένου σχεδίου έρευνας και διάσωσης. Ο Διοικητής της Π.Υ Πάργας Γιώργος Γκούμας αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η περιοχή λόγων του τουριστικου χαρακτήρα της, ενώ ο υποδιοικητής της Π.Υ Φιλιππιάδας Βασίλης Γιάννος αναφέρθηκε στα μέσα που διαθέτει η υπηρεσία του και τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ως δεδομένη χαρακτήρισε την συνδρομή του Λιμεναρχείου σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η Λιμενάρχης Πρέβεζας κα Σταματία Μαργέλη, ενώ ο εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Πρέβεζας Κώστας Χαλιμάς σημείωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού θα πρέπει να ενταχθεί και το ενδεχόμενο ύπαρξης θυμάτων σε περίπτωση σεισμού.
Τοποθετήσεις έκαναν ακόμη ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζάκας, οι εκπρόσωποι της Αθμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Παύλος Παλατζίδης και Γιώργος Τσανέλης, ο προϊστάμενος της ΔΕΥΑΠ Κώστας Παπουτσής, ο προιστάμενος της ΔΕΗ Χρήστος Παπουτσής, η διευθύντρια του τμήματος Πρόνοιας Μαίρη Ζουρουφίδου ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας των Δήμων Πρέβεζας Βαγγέλης Καζούκας , Ζηρού Γρηγόρης Ζαχαριάς, Αρτας κ.Τσίτσικας, εκπρόσωπος της αρχαιολογίας, της Δημοτικής Αστυνομίας Πρέβεζας, της Στρατιωτικής Μονάδας των καυσίμων και τα μέλη της ΛΕΚ κύριοι Ράπτης και Κοτσαρίνης οι οποίοι δήλωσαν παρόντες όποτε και όπου χρειαστεί.
Οι φορείς καταλήγοντας προανήγγειλαν μια νέα «κλειστή» και πιο εξειδικευμένη συνάντηση μεταξύ των υπηρεσιών και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών με ενημερωτική καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης.
www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: