Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Κρίνεται το μέλλον της χώρας.



Οι επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας. Σε μια βαθύτατα τραυματισμένη οικονομία και με τους πολίτες να έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους, η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και η ακυβερνησία έχουν επιδεινώσει την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοφανής υστέρηση των φορολογικών εσόδων που οφείλεται - εκτός της συνεχιζόμενης ύφεσης - και στον πλήρη αποσυντονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, λόγω της απουσίας πολιτικής ηγεσίας και της χαλάρωσης της υπηρεσιακής ηγεσίας. Αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση μέχρι τον Ιούλιο, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε εκτροχιασμό των εσόδων του Προϋπολογισμού.

Εκείνο που προέχει, λοιπόν, είναι να μην αφήσουμε την Ελλάδα στη δίνη της ακυβερνησίας και του άκρατου λαϊκισμού. Ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που στην Ευρώπη πνέει ένας αέρας αλλαγής και δυναμώνει το αίτημα για ανάπτυξη ενάντια στη στείρα λιτότητα. Ο προεκλογικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό. Οι προτάσεις περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, δήμευσης ή φορολόγησης των καταθέσεων, γενικής και αόριστης φορολόγησης του μεγάλου πλούτου, φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και νέου φόρου 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων (που έχουν ήδη γονατίσει από τη βαριά φορολογία), θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση.

Κανένας νέος φόρος και καμιά πρόσθετη περικοπή μισθών και συντάξεων δεν μπορούν να επιβληθούν, ούτε μπορεί να υπάρξουν απολύσεις. Για να τηρηθεί όμως κάτι τέτοιο, πέρα από την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, χρειάζεται και η αναπτυξιακή διάσταση. Θα πρέπει δηλαδή -έπειτα από επαναδιαπραγμάτευση- να υπάρξει αντικατάσταση με ισοδύναμα, μη υφεσιακά μέτρα και αναθεώρηση των πολιτικών που απέτυχαν ή δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για να σταματήσει η ύφεση, να μειωθεί η ανεργία και να ξαναδημιουργηθεί η ελπίδα. Παράλληλα, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές θα πρέπει να συμπληρωθούν με μέτρα που θα επανεκκινήσουν την οικονομία και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αποφέροντας έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Άλλος ορατός δρόμος δεν υφίσταται. Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό Βατερλό του κ. Τσίπρα, κατέθεσαν πριν λίγες ημέρες στους εταίρους μας ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις ευθύνης για ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Γιατί μόνο ένα πατριωτικό και ευρωπαϊκό μέτωπο ευθύνης μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα REALnews, την Κυριακή 27.5.2012)

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ

Βουλευτής Θεσπρωτίας 

www.thesprotianews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: