Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η πυξίδα για τη νέα Κυβέρνηση.



Την κεντρική θέση, πως η «κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά» είναι η μόνη αξιόπιστη λύση, προωθεί το ΠΑΣΟΚ, σ΄ αυτή την προεκλογική περίοδο.

Τη δύσκολη «αποστολή» να πείσει ότι η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη αξιόπιστη πυξίδα για τη συγκρότηση κυβέρνησης στις 18 Ιούνη, έχει αναλάβει ο αρχηγός του κόμματος.

Μπορεί μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Β. Βενιζέλου -«το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει τσόντα κανενός»- να υποδηλώνει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνεργαστεί χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο διακυβέρνησης, ωστόσο στην Ιπποκράτους επισημαίνουν με έμφαση ότι η πρόταση για την οργανωμένη αναθεώρηση των δυσμενών όρων του Μνημονίου είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την υπέρβαση της κρίσης.

«Ούτως ή άλλως η μόνη λύση είναι κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά που την εκφράζει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ισοτιμία - δεν είναι όμως Κεντροαριστερά ο τυχοδιωκτισμός, ο καιροσκοπισμός, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, το παιχνίδι με τη φωτιά», τονίζεται σχετικά σε κείμενο 14 σημείων πολιτικής υπό μορφήν ερωτήσεων-απαντήσεων που έλαβαν χθες στα χέρια τους προς ενημέρωση στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον Τομέα Επικοινωνίας.

Στο εν λόγω κείμενο συνοψίζονται οι βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την «επόμενη μέρα» και με στόχο την απάντηση στον κίνδυνο της ακυβερνησίας.
Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από το εκλογικό αποτέλεσμα του 13% - κάτι που το δυσκολεύει στο να απευθυνθεί και να κάνει τους πολίτες να το «ακούσουν». Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου διατηρούν πάντως «νησίδες» αισιοδοξίας, εκτιμώντας (βάσει των τελευταίων γκάλοπ) ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του ποσοστού μέσω του επαναπατρισμού «θυμωμένων» ψηφοφόρων.
.
Ενδεικτική δε της «γραμμής» που υιοθετεί η ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εν όψει του δεύτερου γύρου είναι αφενός το ότι ο Ευ. Βενιζέλος επιμένει σθεναρά στην ανάδειξη της πρότασης των 6 σημείων (προχωρώντας σε εξειδίκευση) και αφετέρου στην «αποκάλυψη» της στάσης των άλλων κομμάτων κατά τους προηγούμενους μήνες.
Δεν ήταν -λέγεται- τυχαία η χθεσινή «έκρηξη» του κ. Βενιζέλου ο οποίος, απαντώντας σε αρνητικά σχόλια για το κούρεμα του χρέους και των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων που άκουσε από τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θ. Βασιλόπουλο, υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Δεν έχει ακόμη καταλάβει κανείς τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης. Οι συζητήσεις για τις πρόωρες εκλογές τον Απρίλη σκλήρυναν στην πραγματικότητα τη στάση της τρόικας, η οποία ζητούσε να περάσουν όλα τα μέτρα πριν από τις κάλπες. Ηταν λάθος που δεν δεχθήκαμε τότε να υπογράψουν όλα τα κόμματα, όπως ζητούσε η τρόικα. Στο τώρα ή ποτέ της τρόικας, εμείς έπρεπε να είχαμε πει όλοι ή κανένας».
Στην ίδια συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους (πλην του ΣΕΒ, που έστειλε υπόμνημα) ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μίλησε διά ζώσης -μετά την αποστολή σχετικής επιστολής του- με τους κοινωνικούς εταίρους για το πώς κατά τη γνώμη του μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στις εργασιακές σχέσεις και να μην περικοπούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.
Φώφη Γιωτάκη

www.logoplokies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: