Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Έκκληση 50 επιφανών Ευρωπαίων: «Μην αφήσετε την Ελλάδα να καταρρεύσει».



Η έκκλησή τους αυτή δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Αϊχελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο και ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ.
Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε χωρίς προβλήματα να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το χώρο του κοινού νομίσματος.
«Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνεπαγόταν μια πολιτική και οικονομική καταστροφή» αναφέρουν στην έκκλησή τους οι Ευρωπαίοι, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δεν προσφέρουν σίγουρη προστασία.

«Καταστροφική μία έξοδος της Ελλάδας»
«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει την διάλυση όλης της ευρωζώνης, κάτι που θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση και θα είχε ως συνέπεια μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση» αναφέρουν οι 50 στην έκκληση τους, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, εντός της ευρωζώνης.
Οτι η πολιτική λιτότητας ήταν καταδικασμένη στην αποτυχία είναι στο μεταξύ αδιαμφισβήτητο, διευκρινίζουν οι υπογράφοντες, καλώντας τον πολιτικό κόσμο να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα εγγυάται το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, αλλά θα προφέρει και περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και στους εταίρους της.
Οι περισσότεροι υπογράφοντες είναι μέλη του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), στο οποίο ανήκουν ο Τζορτζ Σόρος, ως ιδρυτής του φόρουμ, ο Γιόσκα Φίσερ και ο Μπράιαν Ένο, οι οποίοι όμως δεν συνυπογράφουν την έκκληση.

Βενιζέλος: Εχει μεγάλη σημασία να διαμορφωθεί διεθνές μέτωπο
Σχολιάζοντας τη δήλωση των πενήντα προσωπικοτήτων, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι αυτή εναρμονίζεται «απολύτως με την πρόταση που έχουμε παρουσιάσει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, για την αναθεωρημένη εκδοχή της δανειακής σύμβασης.
Και προσθέτει: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφωθεί ένα μέτωπο, στο οποίο δεν θα μετέχουν μόνο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, αλλά και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών.
Η δήλωση των πενήντα σημαντικών αυτών προσώπων, η προχθεσινή δήλωση που έκαναν οι κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ για την Ελλάδα, είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία.
Αποδίδει η προσπάθειά μας να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτό που έγινε με τον Πρόεδρο Ολάντ, αυτό που έγινε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, έρχεται τώρα να διασταυρωθεί με πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών.
Άρα, μία γραμμή υπάρχει. Όχι η τυφλή γραμμή της μονομερούς καταγγελίας. Όχι το παιχνίδι με την φωτιά, αλλά η οργανωμένη και υπεύθυνη αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, τώρα που έχουμε το κεκτημένο της ύπαρξης της σύμβασης, της εκταμίευσης σημαντικών ποσών από τη σύμβαση και, βεβαίως, το κεκτημένο της δραστικής μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: