Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Έκαναν χόμπι την καταγραφή των πέτρινων γεφυριών.



Η αγάπη για την λαϊκή παράδοση του τόπου μας και ειδικότερα για τα πέτρινα γεφύρια, μοναδικά μνημεία μιας σπάνιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αποτέλεσε το βασικότερο κίνητρο για μία ομάδα νεαρών Γιαννιωτών που ξεκίνησαν ερασιτεχνικά την πλήρη καταγραφή, με επαγγελματικές μεθόδους, των γεφυριών της Ηπείρου και όχι μόνο.


Ο Χρήστος Ντάκος και ο Αλέξης Αυδής, αναζητώντας κάτι εποικοδομητικό για τον ελεύθερο χρόνο τους, μακριά από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, επέλεξαν να ασχοληθούν με την καταγραφή και αποτύπωση των πέτρινων γεφυριών.

Έτσι, μαζί με μία παρέα άλλων τριών ατόμων περιδιαβαίνουν την Ήπειρο, ακόμη όμως τα Γρεβενά και τα Τρίκαλα, καταγράφοντας, φωτογραφίζοντας και αποτυπώνοντας τις συντεταγμένες των πέτρινων γεφυριών.

Απώτερος στόχος τους να προσελκύσουν αφενός το ενδιαφέρον και άλλων, ώστε να συλλέξουν πληροφορίες για γεφύρια που δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν, καθώς επίσης και να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες γιατί πολλά από τα πέτρινα γεφύρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Οι δύο πρωτεργάτες της προσπάθειας μίλησαν χθες στον τηλεοπτικό φακό του ITV και στην «Ε», λίγο μετά την αποτύπωση του πέτρινου γεφυριού του ποταμού Τύρια στη θέση «Χελιμόδι», μεταξύ Σενίκου και Κουμαριάς.

«Ανακαλύπτουμε στην πορεία γεφύρια, τα οποία δε γνωρίζαμε καν ότι υπάρχουν και σε μέρη που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Βρήκαμε γεφύρια στη μέση του πουθενά, σε χωράφια, με την κοίτη του ποταμού να βρίσκεται δεκάδες μέτρα μακριά, αλλά και γεφύρια μέσα σε αυλές σπιτιών», τόνισε ο Χρ. Ντάκος.

Από την πλευρά του ο Αλ. Αυδής τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η ομάδα θα δημιουργήσει μία σελίδα στο διαδίκτυο, όπου θα παρουσιάσει τη δουλειά της με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και λεπτομέρειες για κάθε πέτρινο γεφύρι.

Εξέφρασε δε, ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη που ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την καταγραφή αυτή.

Οι εξορμήσεις των «εραστών» της λαϊκής αρχιτεκτονικής συναντούν βέβαια και διάφορα εμπόδια, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι χωριών τους αντιμετωπίζουν ως επίδοξους χρυσοθήρες.

«Νομίζουν ότι ψάχνουμε για θησαυρό και λίρες και μας κοιτούν περίεργα. Βέβαια, όταν έχεις τον θησαυρό μπροστά σου, που είναι το γεφύρι, δε χρειάζεται να σκάψεις για να τον βρεις», τόνισε ο Αλ. Αυδής.

Συνολικά στην Ήπειρο είναι καταγεγραμμένα 367 πέτρινα γεφύρια, εκ των οποίων τα 140 στην περιοχή του Ζαγορίου. Ωστόσο, αμφότεροι πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, αφού ανακαλύπτουν πέτρινα γεφύρια σε σημεία και περιοχές που δεν φαίνονται καν.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: