Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σωσίβιο ψάχνουν οι επιχειρήσεις. Η αγωνία για το μέλλον τους κυριάρχησε στο Epirus Business Forum .



Σε βαρύ κλίμα, με την δαμόκλειο σπάθη της Τρόικας να κρέμεται πάνω από την Ελλάδα και το μέλλον της χώρας να φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα, στο ξενοδοχείο Grand Serai Xenia, το Epirus Business Forum. Οι επιχειρηματίες της περιοχής είχαν την ευκαιρία να τα πουν και να αλληλοπαρηγηρηθούν, αφού όλοι τους σχεδόν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία δυστυχώς έχουν αναγκάσει αρκετούς να βάλουν ήδη λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.Αν και ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ηπείρου και η θέση τους μέσα στον παγκόσμιο εταιρικό και οικονομικό χάρτη, ειδικά την εποχή της κρίσης, η συζήτηση και η αγωνία για το εύθραυστο μέλλον της χώρας μας κυριάρχησε το διήμερο των εργασιών.«Γυρίζουμε ή όχι στη δραχμή; Η Τρόικα θα συνεχίσει να απαιτεί εξοντωτικά μέτρα για επιχειρήσεις και φορολογούμενους πολίτες; Οι πολιτικοί μας τι κάνουν; Μπορούν και πώς να αντιδράσουν;». Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απηύθυναν ο ένας στον άλλο οι επιχειρηματίες της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τα πουν και με ανθρώπους που αποτελούν σημαντικό κομμάτι στο επιχειρηματικό «γίγνεσθαι» της χώρας, όπως τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, εκπροσώπους Επιμελητηρίων και πολλών εταιριών.



Είναι παράταιρη. 
Όπως σημείωναν κάθε συζήτηση για ανάπτυξη, όταν δεν ξέρει κανείς τι του ξημερώνει, είναι παράταιρη. Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης, παρουσιάστηκε έρευνα για την επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο, από τα αποτελέσματα της οποίας φάνηκε ξεκάθαρα η έντονη απογοήτευση των επιχειρηματιών από την έως τώρα κατάσταση στη χώρα.«Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική και η Ελλάδα είναι στο μεταίχμιο της εξόδου ή όχι από το ευρώ, δεν χωρούν στρατηγικές ανάπτυξης. Κάθε σχέδιο και κάθε πλάνο θα πρέπει να γίνεται μετά από πολύ μεγάλη μελέτη και προσοχή» σημείωναν επιχειρηματίες, που ρωτούσαν ο ένας τον άλλον, με έκδηλη την αγωνία, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχουν πάρει, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ κ.α.

Προσπαθούν. 
Αυτό που φάνηκε από την έρευνα, που έγινε σε 320 επιχειρήσεις της Ηπείρου τους τελευταίους δυο μήνες, είναι ότι πολλές εταιρίες δεν κάθονται με «σταυρωμένα τα χέρια» και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προσπαθούν και θέλουν να χαράξουν μια νέα πορεία.Κάποιες (σε ποσοστό 20%) επιχειρούν να αλλάξουν κλάδο, άλλες διαρκώς ενημερώνονται για όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν, ενώ πολλές έχουν καταφύγει στην κατά το δυνατόν μείωση των λειτουργικών δαπανών τους.«Το μεγαλύτερο ποσοστό αντιδρά στις δυσκολίες, είτε κάνοντας αλλαγές στην επιχείρησή τους, με το να μειώσει το λειτουργικό κόστος ή με το να αλλάξει κλάδο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρίας Νίκος Θώμος. Και συμπλήρωσε, ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις που «προσπαθούν να στραφούν στην ενέργεια, στον τουρισμό και στην πρωτογενή παραγωγή».

Η εξωστρέφεια. 
Πάντως, αυτό που τονίστηκε από όλους τους παρισταμένους ήταν, ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής θα πρέπει να ενημερωθούν ακόμη περισσότερο για τις ευκαιρίες επενδύσεων, καθώς επίσης να γίνουν πιο εξωστρεφείς, στοχεύοντας σε όλη την χώρα, αλλά και στο εξωτερικό.Άλλωστε, όπως ανέφεραν, η Ήπειρος συνορεύει με την Αλβανία, που ακόμη είναι μια «παρθένα» αγορά, ενώ διαθέτει και την πύλη εξόδου και εισόδου προς την Ευρώπη, το λιμάνι Ηγουμενίτσας.«Δεν είμαστε πια μια κλειστή οικονομία και μια κοινωνία. Πρέπει να βλέπουμε προς τα έξω. Οι επιχειρήσεις στην Ήπειρο θα πρέπει να δουν ως αγορά όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχουν προϊόντα στην Ήπειρο που είναι ανταγωνιστικά και θα έπρεπε να τα προβάλλουν ακόμη περισσότερο» είπε, μεταξύ άλλων ο Άρης Συγγρός, Πρόεδρος της «Invest in Greece».Επεσήμανε ακόμη ότι «οι επιχειρήσεις της περιοχής θα πρέπει να δουν ποιά είναι τα δυνατά τους σημεία και πού πρέπει να επενδύσουν. Άπαντες πρέπει να αντιληφθούν το ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικό και να τα αξιοποιήσουν».

Ανάγκη και για άλλα. 
Μετά τη λήξη του συνεδρίου, το οποίο ήταν άρτια οργανωμένο και προσέλκυσε πλήθος κόσμου, αυτό που τόνιζαν κυρίως οι επιχειρηματίες της Ηπείρου ήταν πως υπάρχει η ανάγκη να γίνονται πιο συχνά τέτοιες εκδηλώσεις. «Αποτελούν «πυξίδα» για όλους εμάς και μια ευκαιρία να βρούμε τρόπους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες» σημείωναν, μεταξύ άλλων.Κατά τη διάρκεια των εργασιών, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα, όπως η ενέργεια στην Ήπειρο, η εξωστρέφεια της περιοχής μας και ο ρόλος της στην παγκόσμια αγορά, ο τουρισμός, που αποτελεί βεβαίως τη «βαριά βιομηχανία» της Ηπείρου, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή προϊόντων από την περιοχή μας. «Θέληση και ικανότητες υπάρχουν, για να καταστεί η Ήπειρος επιχειρηματικό κέντρο της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αρκεί να δοθεί επιτέλους μια λύση στα προβλήματα της χώρας και να βαδίσουμε όλοι μαζί το δρόμο της ανάκαμψης» σημείωναν, μεταξύ άλλων, επιχειρηματίες της περιοχής.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: