Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Oι νεόπτωχοι του 2012 προέρχονται από το Δημόσιο.

Το ναυάγιο της εφεδρείας το παρακολουθήσαμε όλοι μας τις προηγούμενες ημέρες: Αντί του στόχου της απομάκρυνσης 30.000 υπαλλήλων μέσω προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, επετεύχθη η απομάκρυνση 9.224 υπαλλήλων, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1/3 του προβλεπόμενου αριθμού.


Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, στην ουσία μόλις το 10% αυτών τέθηκε τελικά σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, αφού το υπόλοιπο 90% πρόλαβε να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από τους 9.224 αυτούς υπαλλήλους:
. 3.481 ήταν Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
. 733 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
. 4.133 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
. 877 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.



Η συντριπτική πλειοψηφία των αποχωρήσεων προήλθε από τα υπουργεία (5.071 υπάλληλοι), ακολουθούν τα ΝΠΔΔ (1.739), οι δήμοι (1.098) και οι περιφέρειες (550), ενώ τις λιγότερες
απώλειες είχαν οι Ανεξάρτητες Αρχές, με μόλις 38 υπαλλήλους. 



Με εφεδρεία και απολύσεις απειλείται η δεξαμενή των 80.000 Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου 
Το ναυάγιο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας, η οποία επιμένει να καλυφθεί το έλλειμμα των 20.000 υπαλλήλων που πρέπει να αποχωρήσουν ακόμη. Πώς θα προκύψουν αυτοί; Το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει, ενώ τα σενάρια των απολύσεων επανέρχονται εκ νέου, μαζί με εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση των ορίων ηλικίας των υποψήφιων εφέδρων.

Η βασική εισήγηση που δέχεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τα επιτελικά στελέχη του υπουργείου του είναι να μην απολυθούν υπάλληλοι...


του Βαγγέλη Σ. Τριάντη.


www.preveza-info.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: