Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση Λαφαζάνη για πρώην εργαζόμενες στον ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ.

Η ερμηνεία του Ν. 2084/92 από το Υπουργείο Εργασίας, διαφορετικά απ' ότι τον εφαρμόζει το ΙΚΑ παράρτημα ΤΑΠ-ΟΤΕ, αφήνει εκατοντάδες ασφαλισμένους του Ταμείου χωρίς σύνταξη.
    «Η κυβέρνηση τους αφήνει χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη».


Την ανησυχία δεκάδων εργαζόμενων στον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ που έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού έχοντας υποβάλλει  αίτηση για συνταξιοδότηση, βρίσκονται χωρίς σύνταξη και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, εκφράζει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σε απόγνωση είναι δεκάδες πρώην εργαζόμενες  στους οργανισμούς ΟΣΕ-ΟΤΕ-ΕΛΤΑ, γιατί έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού έχοντας υποβάλλει  αίτηση για συνταξιοδότηση, κατόπιν διαβεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα(ΤΑΠ-ΟΤΕ), βρίσκονται χωρίς σύνταξη και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
Αιτία είναι μια νέα ερμηνεία του  Ν.2084/1992 του υπουργείου Απασχόλησης  και κοινωνικής προστασίας, διαφορετική  από αυτή με την οποία το ΤΑΠ-ΟΤΕ είκοσι χρόνια εφάρμοζε το νόμο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2011 με έγγραφο που απεστάλη στο ταμείο αναφέρεται, ότι το ταμείο δεν εφαρμόζει σωστά τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.1976/1991 και των άρθρων 47 και 48 του Ν.2084/1992 και με τη νέα ερμηνεία που δίνει το υπουργείο, το ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν τους δίνει σύνταξη.
Όμως  οι παραπάνω εργαζόμενες είχαν υποβάλλει  αίτηση για συνταξιοδότηση, με ευθύνη των εργοδοτών τους (ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ) και του ασφαλιστικού τους φορέα(ΤΑΠ-ΟΤΕ), που τις διαβεβαίωσαν ότι έχουν  τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης  και βέβαια με τις διατάξεις αυτές έχουν συνταξιοδοτηθεί εκατοντάδες αν όχι παραπάνω γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια.
Επειδή  οι παραπάνω πρώην εργαζόμενες είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού είναι χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιες.

Επειδή  είναι φανερό, ότι είναι κατάφωρα άδικο και αντικοινωνικό, οι παραπάνω  πρώην εργαζόμενες σε ΟΣΕ-ΟΤΕ-ΕΛΤΑ, να τιμωρούνται με μεταγενέστερη εγκύκλιο, όταν κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης είχαν τη διαβεβαίωση των εργοδοτών τους και του ασφαλιστικού τους φορέα ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.       
Ερωτάται  ο κ. Υπουργός

1. Σε ποιες άμεσες  ενέργειες προτίθεται  να προβεί, ώστε  να αποκαταστήσει  την παραπάνω εξόφθαλμη  αδικία που προκύπτει  από τη νεότερη  ερμηνεία του Ν.2084/1992 και να συνταξιοδοτηθούν  όλες όσες εκκρεμεί  η αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία είχε κατατεθεί βάσει της διαβεβαίωσης του ίδιου φορέα ότι δικαιούνται συνταξιοδότησης;»
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: