Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Δέκα χρόνια θυσίες φέρνει η συμφωνία των Βρυξελλών.


Νέο δεκαετές μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και φόρους φέρνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το "κούρεμα" του χρέους.

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.
Mακραίνει και βαθαίνει το τούνελ" της οικονομικής ασφυξίας για τα νοικοκυριά με το νέο πακέτο στήριξης και το "κούρεμα" των ομολόγων, που υποχρεώνει το Δημόσιο σε δραστικότερες περικοπές στις ?ισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και υψηλότερες αυξήσεις φόρων.
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής φέρνει νέο "μνημόνιο" διάρκειας μέχρι το 2020 και δεσμεύει την κυβέρνηση να επιταχύνει και να διευρύνει το πακέτο των μέτρων για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισ?ό ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ ετησίως.
Αν και το κούρεμα της αξίας των ομολόγων κατά 50% προσφέρει ανάσες στον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι ελαφρύνει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ωστόσο απαιτεί αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και δραστικότερες παρεμβάσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ετήσια ελάφρυνση σε όρους εξυπηρέτησης του δη?οσίου χρέους ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής "μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, να καταρτίσουμε ευκολότερα τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, γιατί θα πληρώνουμε μικρότερους τόκους".


Το μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο είναι η επίτευξη όσο το δυνατό μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο υπουργός είπε ότι "δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, δεν θα επηρεαστούν μισθοί και συντάξεις το 2011 και το 2012 εάν εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει", αποφεύγοντας να αναφερθεί στα επόμενα έτη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.
Ο στόχος είναι το κράτος να μπορεί με ίδιους πόρους να χρηματοδοτήσει τις πληρωμές μισθών και συντάξεων και τα κοινωνικά κονδύλια και να πετύχει υψηλά πλεονάσματα που θα αποσβένουν χρέος τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τις δαπάνες με εξαίρεση τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μειώσεις στα έξοδα και μεγαλύτερες εισπράξεις.


Δέκα χρόνια θυσίες φέρνει η συμφωνία των Βρυξελλών
Οι οικονομίες στις δαπάνες θα αφορούν μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνικά επιδόματα, ενώ στο σκέλος των εσόδων η απαιτούμενη τόνωση θα προέλθει από αυξήσεις κυρίως στους φόρους εισοδήματος και περιουσίας, οι οποίοι θεωρούνται ως λιγότερο "υφεσιακοί" σε σχέση με τους έμμεσους φόρους.
Με βάση τα παραπάνω, το Δημόσιο στην προσπάθειά του να κλείσει τις τρύπες θα "τραβήξει" τεράστια ρευστότητα από την οικονομία επιδεινώνοντας την ασφυξία των νοικοκυριών.


Ειδικότερα.
-Tα εισοδήματα θα συρρικνώνονται είτε μέσω περικοπών στις αποδοχές είτε μέσω αύξησης της άμεσης φορολογίας και των τιμών -Oι πόροι για κοινωνικές παροχές (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, επιδόματα και εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κ.ά.) θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος για τους πολίτες
-H στήριξη του κράτους στα ασφαλιστικά ταεία θα εξασθενεί ε αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις για περιορισμό των συντάξεων και των παροχών προς τους ασφαλισμένους
-Oι επιχορηγήσεις στις ΔΕΚΟ θα συρρικνώνονται με επακόλουθο τη μείωση των αποδοχών και του αριθμού των εργαζομένων καθώς και αυξήσεις στα τιμολόγιά τους
-H κρατική χρηματοδότηση ευαίσθητων τομέων όπως η παιδεία θα γίνεται με το σταγονόμετρο
-H ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής
-Tο βιοτικό επίπεδο θα έχει ραγδαία πτώση καθώς οι πολίτες λόγω εισοδατικής στενότητας και ανασφάλειας για το αύριο θα "κόψουν" δαπάνες για αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών
-H μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα φέρει νέα λουκέτα στην αγορά και θα εξασθενήσει ακόμα περισσότερο την ήδη αδύναμη παραγωγική βάση της χώρας
-Tα φτωχά νοικοκυριά θα αυξηθούν
Είναι βέβαιο ότι το νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας ας και ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους ανατρέπει εκ βάθρων τους μέχρι σήμερα δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναθεωρώντας επί το σκληρότερο την οικονομική πολιτική.
Ετσι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ξαναγράφεται με μεγιστοποίηση των εισπρακτικών στόχων και ο πήχης για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανεβαίνει υψηλότερα.
Προωθούνται δραστικότερες αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος και ακίνητης η κινητής περιουσίας και στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους επιτηδευματίες, τους εισοδηματίες, αγρότες και μικρομεσαίους σε συνδυασμό με τη θέσπιση νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων, η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα και στους τόκους των καταθέσεων, η κατάργηση φοροαπαλλαγών στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης), η αναπροσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους και η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες με βάση την οποία θα προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα.
Στόχος είναι τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που δεν ισχύει πλέον, με τα νέα δεδομένα τα έσοδα από ά?εσους φόρους θα αυξάνονταν κατά 2,970 δισ. ευρώ το 2012 σε σχέση με φέτος ενώ τα έσοδα από έμμεσους φόρους μόλις κατά 57 εκ. ευρώ
Στις δαπάνες το μαχαίρι θα μπει βαθύτερα Το κονδύλι για αποδοχές θα περικοπεί πάνω από 4 δισ. ευρώ που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους) θα μειωθούν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η μείωση της μισθολογικής δαπάνης για το 2012 είχε προσδιοριστεί στα 1,809 δισ. ευρώ και για κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία στα 1,568 δισ. ευρώ.


ΠΕΤΡΙΝΗ ΔΙΕΤΙΑ.
Eκθεση προάγγελος για τα χειρότερα.
Oι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία θα αυξηθούν κατά 3,4 δισ. ευρώ το 2012 και θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία μέχρι το 2014
Το ζοφερό για τα νοικοκυριά μέλλον λόγω της σκλήρυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής που φέρνει το νέο πακέτο στήριξης της χώρας και ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους προδιαγράφει η πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την οποία προκύπτει ότι τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα χειρότερα σε σχέση με τα δύο πρώτα του μνημονίου, ενώ η έξοδος από το τούνελ μετατίθεται για μετά το 2015 όταν μέχρι τώρα οι εταίροι μας "έβλεπαν φως" τον επόμενο χρόνο. Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση:
-οι απώλειες στους μισθούς των εργαζομένων στο σύνολο της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερες το επόμενο έτος σε σχέση με φέτος καθώς θα μειωθούν κατά 6,7% από 5,6% που υπολογίζονται για φέτος. Συνολικά, από το ξεκίνημα του μνημονίου μέχρι το 2015 οι αποδοχές θα έχουν μειωθεί κατά 8,4 δισ.
-Oι αμοιβές των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα θα συρρικνωθούν κατά 3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος
-Tο 2015 ο αριθμός των ανέργων θα είναι αισθητά υψηλότερος από τον φετινό (870.300 έναντι 833.300)
-η ιδιωτική κατανάλωση θα "βυθιστεί" κατά 6,2 δισ. ευρώ το 2012 και το 2013 καθώς θα διαμορφωθεί στα 157,8 και 157,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα από 163,6 δισ. ευρώ φέτος.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: