Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Συμφώνησαν σε «κούρεμα» 50% του χρέους.



Παπανδρέου: Ευκαιρία να τελειώσουμε με το παρελθόν.
Συμφωνία επετεύχθη στις Βρυξέλλες ύστερα από μαραθώνια, σκληρή διαπραγμάτευση Σαρκοζί και Μέρκελ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους που αντιστοιχεί σε 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγκάστηκαν να ρίξουν στο τραπέζι των συζητήσεων το χαρτί της ελληνικής χρεοκοπίας προκειμένου ν' απειλήσουν και να πείσουν την άλλη πλευρά.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι με τη συμφωνία καθίσταται δυνατή η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2020. Είπε επίσης ότι η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραχωρεί στην Ελλάδα επιπλέον 100 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, κατά τις συνομιλίες παρουσιάστηκε εμπλοκή με αποτέλεσμα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής να παραμένει μετέωρη έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών ανέλαβαν απευθείας η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Πρωθυπουργός. 
«Επίτευγμα όλων των Ελλήνων», χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία που επετεύχθη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων. 

«Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις». 
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μία νέα «καλύτερη» συμφωνία από εκείνη της 21ης Ιουλίου.  «Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματά της», είπε. 

 Μέρκελ και Σαρκοζί. 
Για κρίσιμες αποφάσεις που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στο παρελθόν έκανε λόγο ο Σαρκοζί, ενώ την ικανοποίησή της εξέφρασε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η χώρα του επιθυμούσε να αποφευχθεί το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ήθελε ένα λειτουργικό ταμείο στήριξης, αποτέλεσμα που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.

Η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ», συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολόγισε ότι οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχονται περίπου στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προηγήθηκε, οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%. 

Στο 1 τρις ο μηχανισμός στήριξης. 

Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαβουλεύσεων, και πριν οι Μέρκελ και Σαρκοζί βρεθούν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα, οι ηγέτες της ευρωζώνης έκαναν σημαντική πρόοδο και στο ζήτημα της μόχλευσης των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).

H «δύναμη πυρός» του ΕFSF συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ με συνδυαστική χρήση και των δύο επιλογών που έχει η ευρωζώνη, δηλαδή την εγγύηση των νέων κρατικών ομολόγων και τη σύσταση «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού». 

Οι λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα αποφασιστούν σε Eurogroup του επόμενου μήνα, ενώ θα εξεταστεί και στενότερη συνεργασία του μηχανισμού με το ΔΝΤ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευαίσθητο θέμα της αυξημένης εποπτείας που ζητούν οι Γερμανοί, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μια προσεκτική διατύπωση περί «τεχνικής υποστήριξης», με την επισήμανση ότι η εφαρμογή θα στηρίζεται στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι δήλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Καλύτερη από την συμφωνία της 21ης Ιουλίου χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη σημερινή συμφωνία για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους. 

«Επίτευγμα όλων των Ελλήνων» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξκη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά από το πέρας των 
διαπραγματεύσεων. 

«Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις» τόνισε.
 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μία νέα «καλύτερη» συμφωνία 21ης Ιουλίου. 

«Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεοινεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της»

Τρισέ, Λαγκάρντ, Μέρκελ, Ρομπέι και Μπαρόζο επικροτούν τη συμφωνία.

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συμφωνία για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους.  

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής υιοθετώντας ένα πρόγραμμα 
αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. 

«Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά» τόνισε ο Τρισέ.
 
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει, επίσης, τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν 
σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή».
 
«Από τώρα,  προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα, δηλώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της  υπογραμμίζοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή «των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε η Αθήνα».
Η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ» συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.  

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 
Χέρμαν Βαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Ειδικότερα,σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο  Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.

Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της 
ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011. 

Το IMFχαιρετίζει τη συμφωνία. 

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες χαιρετίζει σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ευρωζώνη στο τέλος της μαραθώνιας συνόδου στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι θέλει να «συνεργαστεί με την Ελλάδα».
   
«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των ηγετών της ευρωζώνης για ένα σχέδιο μέτρων που έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση στην Ευρώπη, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας» δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, διευθυντής του Ινστιτούτου.
   
«Εν ονόματι του ιδιωτικού τομέα, το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές» πρόσθεσε ο Νταλάρα.
  
Αυτό θα πραγματοποιηθεί «με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ», τόνισε. 
 
Ο Νταλάρα υπογράμμισε ότι οι όροι του PSI αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές προσεχώς και θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και δυναμικά.
 
Οι παραχωρήσεις του ιδιωτικού τομέα ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της ευρωζώνης «θα επιτρέψουν τη μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ με στόχο αυτό να φθάσει το 120% το 2020», επισήμανε.
   
Οι δεκάωρες διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, μετά τη διαφωνία των τραπεζών για μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους. Οι τράπεζες είχαν ήδη δεχτεί να χάσουν 21% σε μια συμφωνία στις 21 Ιουλίου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: