Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

1.300 καταγγελίες για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.


Περισσότερες από 1.300 τηλεφωνικές καταγγελίες, έχει δεχτεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα από τις 20 Απριλίου του 2010, ως τις 21 Οκτωβρίου του 2011, η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 15512, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

1.300 καταγγελίες για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας
Μεγάλο ποσοστό των καταγγελιών αφορά μη καταβολή δεδουλευμένων, απλήρωτες υπερωρίες και ανασφάλιστη εργασία, όπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης, τονίζοντας παράλληλα πως "στην τηλεφωνική γραμμή μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες για παραβάσεις διατάξεων που αφορούν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων".
Η γραμμή χρησιμοποιείται κυρίως για την υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και αδήλωτης εργασίας.

Όλες οι καταγγελίες διαβιβάζονται στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ή στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας, ελέγχονται, και σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. 

Η γραμμή 15512, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 9πμ έως τις 9μμ., έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση". Αποτελεί αυτοτελές γραφείο με βασικό έργο την ενημέρωση εργαζομένων και εργοδοτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, την υποδοχή την αξιολόγηση και την προώθηση των καταγγελιών.

Η γραμμή σχεδιάζεται να συνδεθεί και με την Ειδική Ομάδα Ετοιμότητας και Άμεσης Επέμβασης που βρίσκεται υπό σύσταση.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: