Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Μύρισε Τζουμέρκα στον Φιλοπάππου. Τζουμερκιώτικες λαλιές, ήχοι και βήματα.



του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού



Από παραδοσιακούς τζουμερκιώτικους ήχους και τραγούδια, ηπειρώτικη ομορφιά και λεβεντιά και περήφανα χορευτικά γυρίσματα και τσακίσματα πλημμύρισε το Κηποθέατρο Δώρας Στράτου, στο Λόφο του Φιλοππάπου στην Αθήνα.

Λόφος γεμάτος πράσινο που υπερέχει σε φυσική ομορφιά του αντίπαλου δέους, αυτού του Λόφου της Ακροπόλεως, αλλά που τον αγναντεύει με ζήλεια για τα αριστουργήματα που φιλοξενεί: τον Παρθενώνα, παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, το Ερεχθείο, το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειο), τη Στοά του Αττάλου και όλα τα άλλα αριστουργήματα, αρχαία και νεότερα, νεοκλασικά, βυζαντινά και σύγχρονα που ενυπάρχουν σ΄ αυτόν και γύρω του.

Αυτός ο «ζηλιάρης» Λόφος είχε την τύχη ν΄απολαύσει μαζί με πολλούς άλλους Ηπειρώτες μια υπέροχη τζουμερκιώτικη βραδιά, που στόχο είχε την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μιας βραδιάς που οργανώθηκε μετά κόπων και θυσιών από την αντιδήμαρχο των Κεντρικών Τζουμέρκων, κ. Σταυρούλα Αηδόνη, η οποία επωμίσθηκε και το βάρος του μουσικοχορευτικού προγράμματος που απολαύσαμε όσοι είχαμε την πρόνοια και την αγάπη στις πολιτιστικές ρίζες μας, τους συντελεστές και τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν στο δροσερό θέατρο.
Η οργάνωση και η φιλοξενία άψογη, ευχάριστη και ολόδροση όπως τα κρυστάλλινα νερά της πατρώας γης. Το ίδιο άριστη και η υποδοχή από την κ. Αηδόνη, η οποία εκφώνησε και τον πανηγυρικό της εκδήλωσης εξυμνώντας τους προγόνους μας, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια και τους χορούς, την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, τους δημιουργούς και την ιστορία των Περήφανων Τζουμέρκων.

Θερμά χειροκροτήματα συνόδεψαν τα βήματα των χορευτικών συνόλων Ηπειρωτών Ζαφειρίου, Άνω Λιοσίων και Αγνάντων και της Ομάδας Χοροβάτες που εκτέλεσαν γνήσιους τζουμερκιώτικους χορούς σε δημοφιλή τραγούδια τα οποία ερμήνευσαν
οι Βαγγέλης Κώτσος, Πανάγιω Θανάση, Χρήστος Αποστόλου και Κώστας Μήτσης. Εντυπωσιακά ήταν και τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν, ξαναζωντανεύοντας μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, όπως τα μαστορικά «κουδαρίτικα» και ο καλαντζής.

Η τζουμερκιώτικη βραδιά έκλεισε με τον παραδοσιακό «Καγκελάρη», στον οποίο έλαβαν μέρος όλα τα χορευτικά, και το ομαδικό-πατριωτικό γλέντι που ακολούθησε.

Την ευχάριστη μελωδική συντροφιά μάς πρόσφεραν αγόγγυστα οι μουσικοί
Β. Παπαναστασίου, κλαρίνο, Β. Σαραντίδης, βιολί, Ι. Ηλιάδης, λαούτο και Λ. Ακριβόπουλος, ντέφι. Αξίζει να σημειωθεί πως καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρονταν γνήσιες τζουμερκιώτιες σπιτικές μυρωδάτες πίτες, καθώς και άφθονο τσίπουρο και κρασί.

Ξεχωριστή και εντυπωσιακή υπήρξε και η έκθεση φωτογραφιών του «εραστή» ανθρώπων, τοπίων και χρήσιμων ντόπιων αντικειμένων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν εκλείψει, του καταξιωμένου Αγναντίτη καλλιτέχνη Κώστα Μαυροπάνου. Φωτογραφίες μικρές και μεγάλες που κόσμησαν το χώρο της εκδήλωσης και μαγνήτισαν τα βλέμματα. Κάδρα υπέροχα με πρόσωπα σημαδεμένα από το πέρασμα του χρόνου, με πανέμορφα τοπία, χιονισμένες βουνοκορφές, φιδογυριστά ποτάμια, γαλαζοπράσινες (σαν τα μάτια της αγαπημένης μου εγγονής Ελένης) λίμνες, ζώα και εργαλεία απαραίτητα για το ξόδεμα της δουλειάς στον αδάμαστο αυτό τόπο. Απεικονίσεις αθάνατες και νοσταλγικές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων των υπερήφανων βουνών. Φωτογραφίες αθάνατες, ζωντανά κοσμήματα της τζουμερκιώτικης παράδοσης.

Συγχαρητήρια σε όλους αφού για άλλη μια φορά μας έκαναν να νιώσουμε σαν στον τόπο μας, τα Περήφανα Τζουμέρκα. Στα χορευτικά, τη χορωδία και τους δασκάλους τους Α. Κατσινέλη, Γ. Φίλο, Σ. Αηδόνη, Β. Κώτσο και Δ. Ζέρβα, το μουσικό σχήμα Επτάσημο, τους ερμηνευτές, τον έχοντα την καλλιτεχνική διεύθυνση Β. Κώτου και βεβαίως το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγνάντων, τις Πηγές Κωστηλάτας και την Οινοποιϊα Λαμπράκη, στους οποίους πολλά οφείλουμε για την προσφορά τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε πρωτίστως και εν κατακλείδι στην αντιδήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων και ψυχή της εκδήλωσης, ερίτιμη κ. Σταυρούλα Αηδόνη και να εκφράσουμε και δημοσίως τη λύπη μας, αφού και παρά τη θέλησή της θ΄απουσιάσει τα δύο επόμενα χρόνια από τα κοινά του δήμου, αν και πιστεύουμε πως το ενδιαφέρον γι΄ αυτόν θα παραμείνει το ίδιο αμείωτο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο Α΄ αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γ. Οικονόμου και Κ. Κωνής, ο πρόεδρος κ.
Κώστας Μαργώνης καθώς και μέλη της διοίκησης της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ο πρόεδρος και μέλη του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγνάντων, ο ναύαρχος ε.α., διακεκριμένος ιατρός κ. Ηλίας Νάστος και η σύζυγός του κ. Ρίτα Μυστακοπούλου, ο συγγραφέας κ. Χρ. Παπακίτσος, ο δικηγόρος και συγγραφέας, ψυχή της εφημερίδας των Αγνάντων, Χρίστος Τούμπουρος, πατριώτες και φίλοι των Τζουμέρκων και της Ηπείρου.
aletri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: