Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτεύουσα... της ανεργίας η Θεσσαλονίκη!



Ρεκόρ σημείωσαν τα ποσοστά ανεργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης για το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Με το ποσοστό της ανεργίας να εκτοξεύεται στο 21,8% η Κεντρική Μακεδονία έρχεται δεύτερη μετά την Δυτική Μακεδονία σε ανέργους.
 

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 21.8% με τον πληθυσμό των ανέργων να αυξάνεται από τις 90.100 στις 93.000! Ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου αλλά και με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τους εγγεγραμμένους ανέργους υπάρχουν περίπου άλλοι 10.000 πραγματικοί άνεργοι, που ανεβάζουν το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην πόλη στο 26,5%.

Επιπλεόν, σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού έπεσε στο 53% από 53,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και είναι το χαμηλότερο τόσο μεταξύ των αστικών όσο και μεταξύ των ημιαστικών περιοχών της χώρας. Έτσι η απασχόληση στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 2003!  
Ειδικότερα σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2010 υπήρξε αύξηση της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου. Το 2009, την πρώτη χρονιά της κρίσης, το ποσοστό είχε μείνει σταθερό, στο 11,4%, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε σημειωθεί μείωση, το πιθανότερο εξαιτίας των εποχικών προσλήψεων στα τουριστικά επαγγέλματα και σε βιομηχανικούς κλάδους, όπως αυτός των τροφίμων-ποτών. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 στην πόλη της Θεσσαλονίκης η ανεργία αυξήθηκε κατά 7,5% και οι άνεργοι κατά 32.700, πρωτοφανή ευρήματα από το 1998. Αντίστοιχα πανελλαδικά η αύξηση ήταν στο 4,5% και στην πρωτεύουσα 4,2%.
 
Η αύξηση αυτή του ποσοστού ανεργίας κατά 1,6% και κατά 3.000 ανέργους μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου καταγράφεται για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μετά τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, που παρουσιάζουν βέβαια πολύ μικρότερο αριθμό ανέργων απ' ό,τι η Κεντρική Μακεδονία καθώς στους 10 καινούργιους ανέργους οι τρεις είναι στην Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: