Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Και στην Ήπειρο, «βροχή» οι αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση.




«Τσουνάμι» φυγής εργαζομένων από το Δημόσιο «χτυπά» και την Ήπειρο! Λόγω των απανωτών περικοπών σε μισθούς και επιδόματα, της εφαρμογής -σε λίγες ημέρες- του ενιαίου μισθολογίου και της εργασιακής εφεδρείας, πολλοί Δημόσιοι υπάλληλοι στην περιοχή μας έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση!
Η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να. διαλυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά το ότι σχεδόν 50.000 υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα θέλουν να συνταξιοδοτηθούν (έστω και πρόωρα) δείχνει ότι πλέον δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη προς την Κυβέρνηση.
Και πώς να υπάρχει άλλωστε, αφού οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο. εύκολος στόχος των απανωτών μέτρων. Έχουν δει να πέφτει «τσεκούρι» στους μισθούς και στις συντάξεις τους, ενώ έχουν χάσει επιδόματα και άλλα κεκτημένα ετών!

6.000 ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ!
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σε τρεις ημέρες έχουν υποβληθεί 6000 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση!
«Πρόκειται για άτομα από 55-63 ετών που κατέχουν θέσεις από προϊστάμενο και πάνω» είπε (Βήμα 99,5 FM) ο κ. Νίκος Καλάκος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων και Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ!
Πολλοί Δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να μην κινδυνεύουν με νέες περικοπές ή με ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία, που ουσιαστικά σημαίνει απόλυση (!), προτιμούν να βγουν στη σύνταξη πρόωρα, έστω και αν πάρουν λιγότερα χρήματα, απ' ότι θα έπαιρναν, αν έβγαιναν κανονικά!
«Μας εγγυάται κανείς, ότι σε λίγους μήνες θα μπορεί το κράτος να πληρώνει τους μισθούς; Όλα είναι ρευστά και μας αναγκάζουν να φύγουμε άρον- άρον» λένε Ηπειρώτες Δημόσιοι υπάλληλοι, που τονίζουν ότι λόγω των απανωτών μειώσεων στους μισθούς τους, έχει ανατραπεί όλη τους η ζωή!
«Έχουμε πάρει δάνειο για το σπίτι και τώρα δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Το επίπεδο ζωής μας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε καν τα βασικά αγαθά» υπογραμμίζουν.
Συνολικά, μέχρι και το τέλος του έτους πάνω από 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να φύγουν από το Δημόσιο, βάζοντας. βόμβα στα θεμέλια των ήδη προβληματικών ασφαλιστικών Φορέων.
«Πού θα βρουν χρήματα για τόσες συντάξεις, όσοι Φορείς τώρα έχουν υπέρογκα χρέη και άδεια ταμεία;» διερωτώνται πολλοί Ηπειρώτες.

ΑΣΦΥΞΙΑ.
Στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων η μαζική φυγή θα δώσει τη «χαριστική βολή»! Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 41.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση, ωστόσο τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την καταβολή μόνο 600 εφάπαξ τον μήνα!
Όπως αναφέρεται στην αναλογιστική μελέτη που έγινε για τον συγκεκριμένο Φορέα, η «μαύρη τρύπα» σε αυτόν αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, παρά το ότι μειώθηκε κατά 10% το εφάπαξ και αυξήθηκε η εισφορά στο ασφαλιστικό ταμείο!
Μάλιστα στη μελέτη υπάρχει και σενάριο για νέα μείωση κατά 10% του εφάπαξ και αύξηση κατά μία μονάδας της εισφοράς!

ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΟ ΙΚΑ!
Η μαζική. έξοδος των εργαζομένων έχει επηρεάσει σημαντικά και το ΙΚΑ. Μάλιστα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο Ίδρυμα.
Χθες το πρωί, σε τηλεοπτική εμφάνισή του (ΝΕΤ), ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, κ. Νίκος Χατζόπουλος δήλωσε ότι μέσα σε δύο ημέρες 1.000 από τους 8.385 υπαλλήλους του Ιδρύματος παραιτήθηκαν, υποβάλλοντας αιτήσεις συνταξιοδότησης!
Το ΙΚΑ έχει ανάγκη από 12.500 υπαλλήλους, ωστόσο έως αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 8.385. Αν τελικά φύγουν και οι 1000 που έκαναν αίτηση για σύνταξη, θα υπάρξει πολύ σημαντικό πρόβλημα.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζόπουλος, ήδη για να βγει μια σύνταξη απαιτούνται -στα περισσότερα καταστήματα του ΙΚΑ- 10 με 12 μήνες. Προειδοποίησε μάλιστα, για τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού και την είσπραξη των εσόδων από εισφορές και κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία να ξεκαθαρίσουν τι θα ισχύσει για τις συντάξεις, μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και της εργασιακής εφεδρείας.

ΟΣΟΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ! 
Βέβαια, πολλοί προτείνουν στην Κυβέρνηση να διαχειριστεί καλύτερα το προσωπικό της, αφού ούτε οι απολύσεις, ούτε και οι. εφεδρείες αποτελούν ουσιαστικές λύσεις.
«Σε άλλες υπηρεσίες τα προσωπικό πλεονάζει. Γιατί δεν γίνεται μια ειδική ρύθμιση, ώστε να έρθει αυτό το προσωπικό και να καλύψει τις ανάγκες του ΙΚΑ;» λένε Ηπειρώτες.
Να σημειωθεί, ότι και στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος στην Ήπειρο, καθημερινά δημιουργούνται «ουρές», αφού υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και το ήδη υπάρχον δίνει τον καλύτερό του εαυτό, για να εξυπηρετήσει το κοινό.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ!
Τι γίνεται, όμως, με τους Δημοσίους υπαλλήλους, που δεν μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης -έστω και πρόωρης- και αναγκαστικά υπόκεινται στις. δοκιμασίες της Κυβέρνησης; Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τις αρχές του Οκτώβρη θα τους δώσει ακόμη ένα ισχυρό «χτύπημα», αφού θα χάσουν ακόμη περισσότερα χρήματα!
Παράλληλα, η εργασιακή εφεδρεία όσο περνούν οι μέρες «πιάνει» όλο και περισσότερους Οργανισμούς του Δημοσίου, προκαλώντας αναβρασμό στους εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστές του κλάδου μιλούν για «θερμό» φθινόπωρο και «καυτό» χειμώνα, αφού, όπως λένε, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, την ώρα που η Κυβέρνηση επιχειρεί τη. διάλυση του κράτους.

ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

topogoni.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: