Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Πιλότος και για τις άλλες γενικά ΔΕΚΟ. «Κούρεμα» 12% στους μισθούς από τον ΟΤΕ, και εργασία 35 ωρών.


Βάσει της νέας σύμβασης, οι αποδοχές των εργαζομένων θα αρχίσουν να μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Τη μεγαλύτερη μείωση (12%) θα υποστούν οι εργαζόμενοι την πρώτη χρονιά, ενώ τις δύο επόμενες το ποσοστό μείωσης θα είναι κατά 1% χαμηλότερο και θα υπολογίζεται βάσει των σημερινών αποδοχών τους

Σε μειώσεις αποδοχών έως 12% και ωραρίου εργασίας στις 35 ώρες την εβδομάδα για τα επόμενα τρία χρόνια, με τη δέσμευση της διατήρησης των θέσεων εργασίας, προχωρεί η διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία κατάφερε να φτάσει σε καταρχήν συμφωνία με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων χθες τα ξημερώματα, ύστερα από άλλη μία μαραθώνια συνεδρίαση.

Οι μειώσεις γίνονται στο πλαίσιο του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού που επέβαλε η γερμανική Deutsche Telekom, ενώ η τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που εκτός απροόπτου θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να αποτελέσει "πιλότο" καθώς ο Ομιλος ΟΤΕ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

Βάσει της νέας σύμβασης, οι αποδοχές των εργαζομένων θα αρχίσουν να μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Τη μεγαλύτερη μείωση (12%) θα υποστούν οι εργαζόμενοι την πρώτη χρονιά, ενώ τις δύο επόμενες το ποσοστό μείωσης θα είναι κατά 1% χαμηλότερο και θα υπολογίζεται βάσει των σημερινών αποδοχών τους.

Οι αποδοχές θα παραμείνουν μειωμένες έως και το 2014 και συγκεκριμένα προβλέπεται:
  • Μείωση αποδοχών κατά 12% την 1/1/2012.
  • Μείωση αποδοχών (από τις σημερινές και όχι τις μειωμένες) κατά 11% την 1/1/2013.
  • Μείωση αποδοχών κατά 10% από την 1/1/2014 και πάλι επί του σημερινού ύψους αποδοχών.
Σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, η μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών στην τριετία θα είναι 11%, ενώ δεν καταργούνται ούτε "παγώνουν" οι ωριμάνσεις (μισθολογικά κλιμάκια και χρονοεπιδόματα) ύψους περίπου 2,2%.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν και σε μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5%. Πρόκειται για εφαρμογή του 35ωρου από 40 ώρες που εργάζονται σήμερα.
Τα σημερινά ωράρια και οι μισθοί θα επανέλθουν σε ισχύ από την 1/1/2015.


Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας, η διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι για την ερχόμενη τριετία δε θα κάνει απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, ούτε και θα προχωρήσει στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.


Παράλληλα, για το διάστημα που ισχύει η συμφωνία δεν θα γίνει καμία άλλη μείωση μισθών με την επίκληση εξωγενών αιτίων (π.χ. 13ος ή 14ος μισθός).

"Η συμφωνία αυτή αποκλειστικό και σαφές περιεχόμενο έχει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας" σημειώνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της.
Τη συμφωνία χαιρετίζει και η ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι "ήταν αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην εταιρεία".

Σε 3 χρόνια. Εξοικονόμηση 160 εκατ. ευρώ.
Εξοικονόμηση ποσού από τις δαπάνες μισθοδοσίας, το οποίο φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια (60 εκατ. την πρώτη χρονιά και από 50 εκατ. τις επόμενες δύο), θα επιφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία εργαζομένων και διοίκησης.

Παρά το γεγονός ότι στόχος της διοίκησης ήταν η περικοπή 300 εκατ. ευρώ από το εργασιακό κόστος σε βάθος τετραετίας, η συμφωνία θεωρήθηκε "ικανοποιητική" και από τις δύο πλευρές καθώς θα φέρει "εργασιακή ειρήνη" στον Οργανισμό σε μια περίοδο που ο OTE χάνει δεκάδες συνδρομητές καθημερινά.

Αλλωστε, η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά πως την ερχόμενη τριετία οι συνταξιοδοτήσεις θα υπερβούν τα 1.500 άτομα, ενώ εξετάζει και το ζήτημα της αποχώρησης εργαζομένων με κίνητρα, τα οποία όμως υφίστανται υψηλή φορολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: