Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η εργασία γραφείου επηρεάζει τον εγκέφαλο!



    
 

Η εργασία γραφείου -με τον τρόπο που είναι τα γραφεία πλέον δομημένα σήμερα- προκαλεί περισπασμούς στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγικότητας του εργαζομένου.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, η φασαρία και η βιασύνη που επικρατεί στα γραφεία, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της διαύγειας των υπαλλήλων, αλλά και σε πτώση της παραγωγικότητάς τους κατά 15% περίπου!

Μέσα από αυτή την έρευνα παρατηρήθηκε ότι τα γραφεία που είναι ανοιχτά (όλα τα γραφεία μαζί σε μια αίθουσα), μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρεμβολές στον εγκέφαλο των εργαζομένων, αποσυντονίζοντάς τους από το αντικείμενο της εργασίας τους συνεχώς. Αν και η δόμηση αυτή έχει στηριχτεί στην ιδέα πως, οι εργαζόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ευκολότερα, ανταλλάσοντας ιδέες επάνω στο αντικείμενο της εργασίας τους, τελικά διαπιστώθηκε ότι ο περισπασμός είναι ισχυρότερος από την κεντρική ιδέα.

Έτσι, ένα τηλέφωνο που χτυπάει από το διπλανό συνάδελφο, το μολύβι που χτυπάει πάνω στα χαρτιά του κάποιος άλλος και ένας τρίτος που διασχίζει τους διαδρόμους, διασπούν την προσοχή των υπαλλήλων συνεχώς, ακόμα και αν προς στιγμήν εκείνοι δεν το αντιλαμβάνονται.

Αντιθέτως, οι εταιρείες που έχουν τα γραφεία των υπαλλήλων τους σε ξεχωριστούς χώρους το καθένα, χωρίς πίνακες στους τοίχους (οι επιστήμονες θεωρούν ότι ακόμα και αυτοί είναι πηγές διάσπασης της προσοχής), αλλά με φυτά και προσωπικά τους αντικείμενα, εμφανίζουν αύξηση της αποδοτικότητάς τους!

Όταν ο κάθε εργαζόμενος έχει τον προσωπικό του χώρο, διακοσμημένο -κατά κάποιο τρόπο- με προσωπικά του είδη, αυτόματα έχει την αίσθηση του οικείου και μπορεί ευκολότερα και γρηγορότερα να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει τη δουλειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: