Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Πλιάτσικο στις πορτοκαλιές της Άρτας.




Πρωτοφανές «πλιάτσικο» στα κτήματα της πεδιάδας, απ' την στιγμή που οι πορτοκαλιές άρχισαν να δένουν τον καρπό. Ομάδες αλβανών και πακιστανών, εισβάλλουν τη νύχτα στα κτήματα και κλέβουν τον καρπό των πορτοκαλιών, που σ' αυτό το μέγεθος είναι ιδανικό για να γίνει γλυκό και φυσικά να προωθηθεί σε βιοτεχνίες παρασκευής γλυκών, με αποτέλεσμα κάποιοι να βγάζουν σημαντικά ποσά, κλέβοντας τον κόπο και τον ιδρώτα του κάθε αγρότη.
Όπως έλεγε παραγωγός της περιοχής , επισκέφτηκε ένα πρωί το κτήμα του και διαπίστωσε πως οι συμμορίες των αλβανών και πακιστανών είχαν κατασπαράξει τον καρπό απ' το κτήμα του και δεν γνώριζε τι μπορούσε να κάνει και σε ποιόν να απευθυνθεί για να πει τον πόνο του και να κάνει γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει, ώστε να αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες αρχές.
 Όπως μας εξήγησε ο παραγωγός, ο ίδιος παρατήρησε πολλά κτήματα, σε διάφορες περιοχές του κάμπου, να έχουν υποστεί λεηλασία και φυσικά κάποιοι να τα «κονομάνε» και ο παραγωγός να βλέπει τον ιδρώτα του να χάνεται, για μια ακόμη χρονιά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φετινή παραγωγή είναι αυξημένη, άρα και κάποιοι παραγωγοί είχαν κάποιες ελπίδες να καλύψουν κάποια απ' τα έξοδα που κάνουν για την καλλιέργεια. Μάταια όμως.



Όπως και να δει το θέμα κανένας, θα πρέπει να υπάρξει έστω και τώρα, με την καθυστέρηση που προαναφέρουμε, πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όπως μας είπαν παραγωγοί με τους οποίους συζητήσαμε το «πάρτι» της λεηλασίας έχει αρχίσει από τα μέσα Ιουνίου και πρέπει να έχουν κλαπεί αρκετοί τόνοι πορτοκαλιού, ενώ κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ίδια λεηλασία μπορεί να παρατηρηθεί και σε λεμονιές που τώρα μπορεί να δένουν τον καρπό τους. Είναι γνωστό ότι και το λεμονάκι γίνεται πολύ καλό γλυκό και πωλείται σε πολύ καλή τιμή.


Η άμεση δραστηριοποίηση όλων των εμπλεκόμενων με την παραγωγή φορέων, πρέπει να είναι άμεση και να αναζητηθούν τρόποι, με τους οποίους θα προστατευτεί η σοδειά των παραγωγών. Νομίζουμε, πως υπάρχουν τρόποι...
 thesprotia-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: