Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

7ο Αντάμωμα Λακκασουλιωτών στις Πύλες του Άδη.
























Οι Δήμοι Πρέβεζας και Δωδώνης και οι Σύλλογοι Σερζιανών και Τρικάστρου, συνδιοργανώνουν το 7ο Αντάμωμα Λακκασουλιωτών στις Πύλες του Άδη στον Αχέροντα(Μύλος του Σκούρα - Γέφυρα Σεριζιανών) την Κυριακή στις 7 Αυγούστου 2011 στις 11:00 το πρωί.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους Δημάρχους κ. Xρήστο Μπαϊλη και Κώστα Κατσανάκη και τους επίσημους προσκεκλημένους ακόμη παραδοσιακούς χορούς από τα τοπικά χορευτικά τμήματα ενώ η εκδήλωση θα συνεχιστεί με δημοτική παραδοσιακή μουσική.

Αχέρων, το μυθικό ποτάμι. 
Τα μυστηριώδη του σπήλαια, τα θολά του νερά και η πορεία του ανάμεσα στις επικίνδυνες και σκοτεινές χαράδρες, εξήραν τη φαντασία των αρχαίων μας προγόνων, οι οποίοι τον ταύτισαν με τον Άδη και τον θεώρησαν την κύρια οδό προς αυτόν.
Εξάλλου η ίδια η λέξη Αχέρων δεν είναι τυχαία αφού τα συνθετικά της ,΄΄αχέα ρέων΄΄, δηλώνουν αυτόν που φέρνει τις πίκρες και τα δάκρυα.Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση λοιπόν, ο Αχέρων κατέληγε στην Αχερουσία, λίμνη που ήταν ιδιαιτέρως παγερή, χωρίς ίχνος ζωής γύρω της.
Τις Πύλες του Άδη φρουρούσε ο άγριος και άσπλαχνος σκύλος Κέρβερος που είχε τρία κεφάλια, χαίτη από φίδια και αγκαθωτή ουρά. Ο βαρκάρης-χάροντας παραλάμβανε τις ψυχές των νεκρών και τις μετέφερε με τη βάρκα του στον Κάτω Κόσμο. Το αντίτιμο για το ταξίδι στον Άδη ήταν ένας οβολός, γι' αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες ενταφίαζαν τους νεκρούς τους με το αντίστοιχο ποσό. Η ψυχή που δεν μπορούσε να πληρώσει ήταν καταδικασμένη να περιπλανιέται και να βασανίζεται αιώνια στις όχθες του ποταμού.
 

epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: