Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Άρχισε το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ελληνικό Ιωαννίνων.


 


















Ανάμεσα στις βουνοκορφές των Τζουμέρκων ξεπετάγεται το χωριό Ελληνικό (Λοζέτσι) όπου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» άρχισε το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής Ελληνικού. Ήδη από τις 20 Αυγούστου ο καθηγητής γλυπτικής της ΑΣΚΤ Θεόδωρος Παπαγιάννης πλαισιωμένος από επτά καταξιωμένους γλύπτες (Βασίλης Βασίλη, Κώστας Δικέφαλος, Χρήστος Λαζαράκης, Σπύρος Λισγάρας, Francesco Moretti, Χρήστος Ρηγανάς, Δημήτρης Χριστογιάννης) φιλοτεχνούν 4 γλυπτά από μάρμαρο και 4 γλυπτά από μέταλλο στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.
Οι γλύπτες δουλεύουν στον ανοιχτό χώρο και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιών, να συνομιλούν με τους καλλιτέχνες και να λύνουν τις όποιες απορίες τους.
Τα γλυπτά στη συνέχεια θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του Μουσείου και κάποια από αυτά θα τοποθετηθούν στη διαδρομή προς το Μοναστήρι της Τσιούκας.
Το Συμπόσιο θα κλείσει στις 17-18 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνικού Ιωαννίνων», το «Κληροδότημα», την «Αδελφότητα Ελληνικού» και τον «Όμιλο Φίλων Μουσείου Θ. Παπαγιάννης». 
Οι εκδηλώσεις αφορούν την πολιτιστική δράση των κατοίκων του χωριού, όπως και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση. 

Το πρόγραμμα του πολιτιστικού διημέρου (17 – 18 Σεπτεμβρίου 2011) έχει ως εξής:

- Πρώτη αποτύπωση της πολιτιστικής ζωής του Ελληνικού (Λοζέτσι) (εκκλησιαστική ζωή, σχολεία, ευεργετισμός, εκπαιδευτικοί, δημοσιεύσεις, βιβλιοθήκες, διασπορά κ.λπ.) 
- Απόπειρα χαρτογράφησης της Εθνικής Αντίστασης των κατοίκων του (απαρχή,συμμετέχοντες, πρωτοβουλίες, γεγονότα κ.λπ.) 

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού διημέρου θα τεθεί το ζήτημα της «φιλαναγνωσίας» και της οργάνωσης τοπικής βιβλιοθήκης, ενώ θα δρομολογηθεί η έκδοση Πρακτικών του συνεδρίου: «Τα Μουσεία στην Ήπειρο». 
 



epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: