Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Oι αγορές θα κρίνουν τη Συμφωνία των Βρυξελλών για το νέο πακέτο στήριξης.


F5EEEA992BF468C587F251B9D4CA51D5
Στις αδιευκρίνιστες πτυχές της συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) θα κρίνουν κατά πόσο το "σωσίβιο" που έριξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη χώρα μας δικαιολογεί αισιοδοξία και θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην έξοδο από την πρωτοφανή κρίση που βιώνει τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας. 


Από την πρώτη ανάγνωση των συμπερασμάτων στο πακέτο των 109 δισ. ευρώ προκύπτουν τα εξής:


1. Σ΄αυτό μεταφέρονται και εμπεριέχονται 45 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα δάνεια του πρώτου μνημονίου. Οπως εύστοχα εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μέχρι τώρα από το πρώτο πακέτο η Ελλάδα έχει αντλήσει 65 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ). Μένουν αδιάθετα 45 δισ. ευρώ. Πλέον η έκτη δόση του πρώτου μνημονίου που έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει την πρώτη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.


2. Η συμμετοχή των ιδιωτών που θα γίνει σε εθελοντική βάση θα συμβάλει στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 37 δισ. ευρώ. Ακόμη όμως δεν έχει διευκρινισθεί πόσο είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή των ιδιωτών δηλαδή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών κι αν η επιμήκυνση που ανακοινώθηκε θα γίνει στην ονομαστική τιμή των ομολόγων που λήγουν ως το 2019 ή θα προηγηθεί "κούρεμα".


3. Τα νέα δάνεια που θα απαιτηθεί να καταβληθούν στην Ελλάδα για να καλυφθεί 100% το "χρηματοδοτικό κενό" της χώρας ως το 2020 θα ανέλθουν σε 27 δισ. ευρώ. Σ΄αυτό το σκέλος θα συμμετέχει και το ΔΝΤμ αν και μένει αιδευκρίνιστο αν ο νέος αυτός δανεισμός θα καταβληθεί από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ή από το μηχανισμό EFSF όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας.


Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια για την ενεργή συμμετοχή του στην επίλυση του δύσκολου ελληνικού ζητήματος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέουσήμερα θα ανακοινωθούν οι "τεχνικές λεπτομέρειες" της συμφωνίας από την Ευρωπαική Επιτροπή.


Οι αγορές
Με αγωνία αναμένεται η αντίδραση των αγορών στη χθεσινή συμφωνία, καθώς από τη στάση τους θα κριθούν πολλά που ίσως είναι αποκαλυπτικά και των προθέσεων των οίκων αξιολόγησης παρ΄ότι ο ρόλος τους υποβαθμίστηκε τουλάχιστον φραστικά από τους ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο της ΕΚτ κ.Ζάν Κλώντ Τρισέ.


Η στάση των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο - εθελοντική ή μή - θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία Selective Default προβληματίζει όλους, αν και όπως δήλωσε ο κ. Τρισέ "έχουμε προετοιμαστεί για όλα".


Αυτό σημαίνει ότι όλοι περιμένουν την αξιολόγηση κι ο επόμενος στόχος θα είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο το "roll over" των ομολόγων που αποτελεί και το λόγο της αντίδρασης και της νέας βαθμολογίας των οίκων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν συμβεί αυτό «δεν θα είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία. Πρόκειται για μια αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης. Δεν δημιουργεί αυτό από μόνο του μια πραγματικότητα, ούτε ενεργοποιεί τον μηχανισμό των CDS»...


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: