Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Εργασιακή ανασφάλεια και τάσεις φυγής καταλαμβάνουν τους εργαζόμενους.




Στο ναδίρ βρίσκεται η εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς την ελληνική αγορά εργασίας, με τους Έλληνες να είναι ελάχιστα ικανοποιημένοι από τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα. «Τσουνάμι» οικονομικής μετανάστευσης προς το εξωτερικό περιμένει το 93% των ερωτηθέντων, σε σχετική έρευνα της Randstad.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων ολοένα και συρρικνώνεται. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των εργαζομένων που πιστεύει ότι σε περίπτωση ανεργίας θα μπορούσε να βρει εργασία ανάλογη με αυτή που έχει, έπεσε αισθητά από 54% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, σε 44% στο δεύτερο.

Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (51%) θεωρούν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, δεν θα τους προσφέρει καμία νέα εργασιακή ευκαιρία.
Στα ύψη βρίσκεται και η εργασιακή ανασφάλεια, με το 39% να δηλώνει πως φοβάται την απόλυση, ποσοστό που βρισκόταν στο 27% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως είναι λογικό, το γεγονός αυτό βαραίνει με περισσότερο άγχος τους εργαζόμενους, που δηλώνουν σε ποσοστό 61% ότι η καριέρα τους απαιτεί σήμερα καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση συγκριτικά με το παρελθόν. Επιπλέον, το 68% των ερωτηθέντων βλέπει τις απαιτήσεις από τη δουλειά του να έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα στις απολαβές του.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ποσοστό των εργαζομένων (34%) που θα ήταν θετικοί στο να εργαστούν για 2 χρόνια παραπάνω από το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, χωρίς καμία αύξηση στις απολαβές τους. Το ίδιο θα έκανε και το 51% των ερωτηθέντων, εάν υπήρχε κίνητρο για αύξηση των απολαβών κατά τουλάχιστον 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: