Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ. Δημόσιος έλεγχος των κρατικών επιχειρήσεων. 01.04.11






ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
             ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 1 Απριλίου 2011

Η νέα Ελλάδα είναι η Ελλάδα του μνημονίου και της φτώχειας. Ύφεση, ανεργία, μείωση των μισθών και συντάξεων, πτώση του επιπέδου ζωής, φόβος και ανασφάλεια για το αύριο φαίνεται να είναι το μέλλον του ελληνικού λαού. Παρ’ όλες τις θυσίες των εργαζομένων, των μισθωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το έλλειμμα αυξάνεται και το δημόσιο χρέος απογειώνεται επικίνδυνα. Τα κρατικά έσοδα μειώνονται συνεχώς και οι κρατικές δαπάνες δεν μπορούν να τιθασευτούν. Η πολιτική της λιτότητας και της πείνας που επέβαλε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση και ο υπουργός των οικονομικών απέτυχε παταγωδώς. Η μονομερής στήριξη των τραπεζών στην οποία προβαίνει συνεχώς η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει τις ζωτικές λειτουργίες της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον πρωταθλητής στην περιστολή του κόστους εργασίας, η μείωσή του είναι -5,5% την ώρα που στην ευρωζώνη αυξήθηκε 1,4% και 2,1% στην Ε.Ε.

Ο λαός υποφέρει και η πραγματική οικονομία στενάζει παγιδευμένη παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Οι πανηγυρισμοί για τα καλά νέα από το εξωτερικό για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και η μείωση του επιτοκίου μάλλον παραμένουν στην σφαίρα του ονείρου γιατί το μόνο που αποφασίστηκε είναι η παραπομπή των συγκεκριμένων ζητημάτων στη σύνοδο του Ιουνίου. Το μόνο που μας έμεινε επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακά είναι η εξεύρεση των 50 δις. από αποκρατικοποιήσεις δηλαδή από την ιδιωτικοποίηση οργανισμών και την αξιοποίηση δηλαδή το ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου.

Τα ερωτήματα που εγείρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολλά, απαιτούν άμεση απάντηση, αντί να στήνεται εταιρεία μιας λίρας για να παίξει το ρόλο του συμβούλου για 50 δις. ευρώ, θα πρέπει η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Οικονομικό Επιτελείο να απαντήσουν με διαύγεια(!) πως διατείνονται: Πρέπει πράγματι να πουληθεί μια δημόσια εταιρεία ή ένας οργανισμός που είναι προσοδοφόρος για το δημόσιο; Και αν ναι ποιό θα είναι το όφελος για το κράτος, την οικονομία της χώρας και τον εργαζόμενο; Και αν καταδειχθεί ολοφάνερο και εντυπωσιακό το όφελος για τον ελληνικό λαό πώς θα γίνει ο προσδιορισμός της αξίας της; Με αναθέσεις και προσκλήσεις για πάρτυ φίλων θα γίνουν οι αξιολογήσεις του ξεπουλήματος; Γιατί υπογράφτηκαν συμβάσεις με ξένους και εγχώριους συμβούλους για πώληση ή αξιοποίηση φιλέτου χωρίς να διευκρινιστεί αν έχουν ίδια συμφέροντα; Είναι αλήθεια ότι ξένοι τραπεζικοί οίκοι θα καρπωθούν πάνω από 1 δις. ευρώ για προμήθεια;

Είναι ώρα πλέον να σταματήσουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι πειραματισμοί γιατί διακυβεύεται ουσιαστικά το μέλλον του λαού μας και η κυριαρχία της χώρας μας. Είναι η ώρα της ανάγκης και της αλήθειας. Χρειάζεται σύνεση και φρονιμάδα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι πιστή εκτέλεση των απαιτήσεων των πιστωτών μας. Είναι απόλυτη ανάγκη, για να υπάρξει ανάπτυξη, οι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς δημόσιο έλεγχο των υποδομών.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί τον Πρωθυπουργό να εγγυηθεί γενναία και θαρραλέα τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικό Αέριο, ΟΠΑΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, κ.λ.π. Και τον καλεί να λάβει ως μέτρο των αποφάσεων για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το εξής: Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να βρεθεί χρήμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και όχι ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών σε τιμή ευκαιρίας χωρίς κανένα όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: