Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Σαρακοστιανό ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ Πρέβεζας!!

Το γευτήκαμε την Καθαρή Δευτέρα στον «Ντίνο», σε μία από τις δεκάδες ψαροταβέρνες στα στενά πεζοδρομημένα δρομάκια της παλιάς πόλης της Πρέβεζας, που φημίζονται, όλες τους, για την εξαίρετη παραδοσιακή Πρεβεζάνικη κουζίνα, με τα δεκάδες πιάτα με θαλασσινά που είναι όλα φρέσκα και ζωντανά.

Να τρως λιγότερο,
να γεύεσαι περισσότερο.
Κινέζικη παροιμία
 

Άλλη μια περιπέτεια της θάλασσας στο πιάτο σας, με ένα θαλασσινό έδεσμα, που αφθονεί στα Ελληνικά παράλια, παντού. Η συνταγή μας έρχεται από τα παράλια της Τουρκίας, όπου ο μύθος λέει ότι ο Σουλτάνος ζήτησε από τον μάγειρά του ένα φαγητό, να το φάει με τα χέρια του χωρίς να λερωθεί. Κι εκείνος του έφτιαξε το μυδοπίλαφο, ώστε να φάει το ρύζι με το κέλυφος των μυδιών. Αλλά αυτό που σας συστήνουμε έχει την τοπική Ηπειρώτικη και Πρεβεζάνικη γεύση. Εύκολο να μαγειρευτεί, πολύ νόστιμο να του αντισταθεί κανείς και γενικώς ένα πιάτο απαραίτητο στο νηστίσιμο τραπέζι. Είναι ονομαστά τα μυδοπίλαφα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μας, όπως της Πρέβεζας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και το Πολιτικό φυσικά. Εμείς το δοκιμάσαμε στη Πρέβεζα με μύδια Αμβρακικού και μπόλικο τσίπουρο, που αποδείχθηκε διαφορετικό και εξαίρετο Είναι πολύ σημαντικό να το δοκιμάσετε σε περιοχή που φημίζεται για τα μύδια της.

Υλικά:
1 κιλό Μύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα),
2 κλωναράκια μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κλωναράκι άνηθο (ψιλοκομμένο),
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες :
Πλένετε τα μύδια με μεγάλη προσοχή και φροντίδα και καθαρίζετε το κέλυφος και μ΄ένα βουρτσάκι (γιατί ποτέ δεν ξέρετε). Τα αχνίζετε σε μια κατσαρόλα και τα παρατηρείτε να ανοίγουν. Όσα δεν ανοίξουν καλό θα ήταν να πετάξετε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καίτε το λάδι, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύεται μέχρι να χρυσίσουν. Προσθέστε τον άνηθο, τον μαϊντανό και τα μύδια και τα ανακατεύεται για 5 λεπτά. Μετά ρίχνεται τις τομάτες αφού τις έχετε κόψει πολύ μικρά κυβάκια, ανακατεύεται και πάλι, μέχρι να δείτε την τομάτα να διαλύεται μέσα στο λάδι. Προσθέστε 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό (μπορεί αργότερα να χρειαστεί κι άλλο). Μόλις αρχίζουν να πάρουν βράση, προσθέστε το ρυζάκι μαζί με αλάτι και πιπέρι, χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει.Το ανακατεύουμε για να μη μας κολλήσει κι αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα, για να διατηρήσει τα ζουμιά του. Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Τώρα να προσθέσουμε δύο λεπτομέρειες :

Σε άλλες περιοχές κυρίως στα νησιά, όταν σοτάρουν τα μύδια μαζί με τα κρεμμύδια και μαϊντανό κι άνηθο, τα «σβήνουνε» με ένα ποτηράκι ούζο. Προσθέτει μια πιπεράτη γεύση. Επίσης σε πολλές περιοχές, βγάζουν τα όστρακα και κρατάνε μόνο το μύδι ψίχα.Αλλά εμείς που το δοκιμάσαμε, σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι τρομερή εμπειρία να γεύεσαι το ρυζάκι που έχει «κρυφτεί» μέσα στη κοιλιά του όστρακου.

Στο τραπέζι :

Σερβίρετε γαρνιρισμένο φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες. Εξαιρετικά γκουρμέ γαρνίρισμα είναι με κουκουνάρι (κυρίως καρβουδισμένο), του δίνει τρομερή γεύση. Εγγυημένα ο καλύτερος μεζές για τσίπουρο και ούζο και γι άσπρο κρασί.

Και - μερικές - γευστικές λεπτομέρειες

Τα μύδια και τα κυδώνια σε αντίθεση με άλλα θαλασσινά είναι γεμάτα σίδηρο και βιταμίνης C. Είναι ένα πλήρες γεύμα, που μάλιστα αν συνοδευτεί με επιδόρπιο, μήλο με λίγη κανέλα, εκτός από πεντανόστιμο, είναι και πολύ ισορροπημένο σε αναλογία θρεφτικών συστατικών. Ιδανικό πιάτο για το καλοκαιρινό ή φθινοπωρινό βράδυ, γιατί εκείνη την εποχή αφθονούν τα τα φρέσκα μύδια, που επιπλέον έχουν τη λιγότερη χοληστερόλη από όλα τα οστρακοειδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: